Протест и контрапротест разпалиха мигрантските страсти

Два протеста изкараха хиляди на улиците в Германия.

Докато стотина крайнодесни националисти демонстрираха в германския град Кьолн вчера, защото не искат бежанци в страната, около 1000 души протестираха във Франкфурт против принудителното депортиране на мигранти в Афганистан.

Шествието на привържениците на крайнодясната екстремистка партия Pro NRW беше придружавано от около 1000 полицаи.

Няколкостотин души организираха контрадемонстрация, като полицията се намеси, за да раздели двете групи.

Полицията съобщи, че е блокирала около 200 контрадемонстранти, които се опитвали да спрат шествието на националистите.

Има и задържани.

Въпреки слабото участие в акцията на Pro NRW, която разчиташe да привлече поне 400 участници, тя успя да предизвика голямо задръстване в града.

Партията планира ново шествие следващия уикенд.

Полицията в Кьолн беше критикувана, че по време на новогодишните празненства е извършвала проверки и арести на мъже по расов признак и че е използвала обиден жаргон, наричайки "Нафри" (Nafri) северноафриканците, които са били обект на полицейските действия.

Оттогава партията Pro NRW, известна с антиимигрантската си политика, започна да продава тениски с тази дума, изписана върху тях, за да демонстрира нетърпимост към северноафриканците в Германия.

Демонстрацията  в защита на мигрантите пред старата опера в германската финансова столица пък премина без инцидент, съобщи полицията, цитирана от БТА. 
 
"Който принуждава насила хора да се връщат в Афганистан е безотговорен и потъпква човешки основни права", заяви лидерката на фракцията на Левите в регионалния парламент Янина Вислер.

Депортациите от Германия за Афганистан са спорни, тъй като в много части на страната има ожесточени сблъсъци между правителствените сили и талибаните, отбелязва агенцията.

През декември чартърен полет от летище Франкфурт върна 34-има бежанци в Афганистан.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини