От Музикаутор се оплакаха, че БНР подвежда аудиторията

От сдружението на композитори и автори Музикаутор разпространиха съобщение до медиите, в което се казва, че според тях ръководството на БНР подвежда аудиторията, казвайки, че музиката, която излъчва, е с уредени или погасени авторски права.

Според сдружението, по националното радио са били засечени да се пускат над 50 произведения, които са част от репертоара на Музикаутор - тоест на творци, които представляват. Вече са пратили 20 сигнала до СЕМ по случая.

Според юристите на Музикаутор тази практика е нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), според който "произведенията следва да се използват само след предварителното съгласие на автора".

"Музикаутор вярва, че все още има институции в България, които зачитат върховенството на закона, но с оглед горната информация, БНР не е сред тях", се казва на финала на съобщението, разпратено от Музикаутор.

Междувременно пък от БНР съобщиха, че естрадната легенда Мая Нешкова и композиторът Кирил Икономов са първите изпълнители, които предоставят безплатно творчеството си на националното радио след скандала с Музикаутор.

Тандемът е предоставил на медията най-новите си песни, които от 1 септември 2016 г. са пуснати в канала им в YouTube.

Мая Нешкова пък написа на страницата си във Фейсбук, че призовава всички български творци да направят същото и да дарят музиката си безплатно на БНР. По думите й Музикаутор са монополисти, които притискат медии, хотели и "други ползватели" да сключват договори само с тях.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини