Известни картини на Дали, Пикасо и Моне говорят за невродегенеративни състояния

Сложните и характерни мазки на художника не са просто прозорец към душата му - те също биха могли да са ранен симптом за началото перспектива на невродегенеративни заболявания, според ново проучване.

Изследователи от Великобритания анализират стиловете живопис в над 2000 творби на седем известни художници. Сред тях са Салвадор Дали, Пабло Пикасо и Клод Моне. Учените смятат, че измененията във фракталните модели са свързани с когнитивни промени, предизвикани от състояния като Алцхаймер и болест на Паркинсон.

Фракталите са повтарящи се геометрични модели, които често се срещат в природата, например структурата на снежинки и растения.

Методът при това изследване е малко спорен. Той се нарича фрактален анализ и вече е използван при произведения на изкуството. 

Изследователи от Университета на Ливърпул в Обединеното кралство направили фрактален анализ на 2,092 картини - творби на седем известни художници. Според учените степента на фрактална сложност в произведенията се е променила с възрастта на художниците на възраст или вследствие невродегенеративни състояния. Но нарастването на фракталната сложност в света на художника може да идва и от осмислянето на фракталната сложност на заобикалящия ни свят...

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини