Техниката за сън на Салвадор Дали работи, очаровани учените

Техника за сън, описана от художника сюрреалист Салвадор Дали и известния изобретател Томас Едисън, може всъщност да работи, за да вдъхнови творчеството, установиха изследователи.

За да получите тласък на креативността, по същество трябва да се събудите точно когато настъпва определен етап на съня, където реалността сякаш се смесва с фантазията.

За да използват техниката, визионери като Дали и Едисон държали предмет, като лъжица или топка, докато заспиват на стол. Докато те се унасят, обектът пада, вдига шум и ги събужда. След като са прекарали няколко мига на ръба на изключено съзнание, те били готови да започнат работата си.

Този ранен етап на сън, известен като състояние на хипнагогия или N1, продължава само няколко минути, преди да се унесете в по-дълбок сън, но може да е "идеалният коктейл за креатичност", пишат изследователите в проучването, публикувано на 8 декември в. списанието Science Advances. Хората прекарват около 5% от нощния сън в N1, но това е изключително недостатъчно проучен стадий на съня, казва старшият автор Делфин Одиет, изследовател на съня в Парижкия мозъчен институт.

В N1 можете да видите форми, цветове или дори части от сънища пред затворените си очи, но все пак да чувате неща в стаята, казва Одиет. "Моделът може да бъде много различен" в зависимост от човека, разказва ученият пред Live Science.

Вдъхновени от великите умове, използвали техниката, тя и нейната група се заеха да тестват дали методът на съня наистина ще работи при обикновените хора. Те набрали 103 здрави участници, които имаха способността да заспиват лесно и ги помолили да избягват стимуланти и да спят малко по-малко от обикновено през нощта преди експеримента.

На участниците поставили математическа задача, в която трябвало да отгатнат последната цифра в последователност, и им предоставили две правила, които могат да прилагат стъпка по стъпка, за да го разберат. Но изследователите включиха "скрито правило" - осмата цифра винаги била втората в последователността. Ако някой разберял това, значително щял да намали времето, необходимо за решаването на задачата.

"Противно на популярното мнение, креативността не е ограничена до конкретна област като изкуството", казва Одиет. Креативността включва два елемента - оригиналност и полезност за контекста.

В този случай участниците, които разберат скритото правило, са креативни, защото не са били инструктирани да решат задачата по този начин, така че са намерили нова и полезна стратегия, казва Одиет.

В първата част на експеримента участниците бяха помолени да решат 10 математически задачи, използвайки двете правила.

След това им дали 20-минутна почивка, в която им трябвало да се отпуснат или да спят в удобна позиция на полулегнал стол в тъмна стая, с ръце извън подлакътниците. Те държали лека чаша за пиене, така че, когато заспят, чашата да падне, да вдигне шум и да ги събуди. "Целта беше да се изолира специфичният ефект на N1 без никакво замърсяване на други етапи на съня", казва Одиет.

Тъй като различните етапи на съня са белязани от различни модели на мозъчни вълни, изследователите са можели да наблюдават, използвайки електроенцефалограма (ЕЕГ), когато участниците преминават от етап N1 към по-дълбокия етап N2.

Скритото правило

След като етапът на почивка на експеримента приключил, изследователите помолили участниците да решат още математически задачи. Те записали дали участниците показват увеличение на "проницателността", което означаваше, че или започнаха да решават математическите задачи значително по-бързо, или изрично заявяват, че са разбрали скритото правило.

Изследователите открили, че участниците, които са прекарали най-малко 15 секунди в етап N1, са имали 83% шанс да открият скритото правило, в сравнение с 30% шанс при тези, които са останали будни.

"Единствената разлика между двете групи е една минута", казва Одиет. Това е "зрелищен резултат". Но ако участниците преминавали в N2 сън, ефектът изчезвал. Следователно авторите стигат до заключението, че има "творческо сладко място", което може да бъде засегнато само ако хората балансират лекото заспиване с твърде дълбокия сън.

Изследването добавя ключови доказателства за "значението на най-често игнорираното хипнагогично [състояние]", казва Робърт Стикголд, професор по психиатрия в Медицинското училище в Харвард и директор на Центъра за контрол и познаване на съня в Медицински център Beth Israel Deaconess в Бостън, който не е участвал в проучването. Те показаха, че за кратък период от време този етап на сън може "драматично да увеличи прозрението за предварително проучена задача".

Но "най-изненадващото" е, че трябва да се събудиш  и да се върнеш към задачата, без да заспиваш по-дълбоко, за да наблюдаваш това подобрено прозрение, казва Стикголд пред Live Science.

Не е ясно защо етапът на сън N1 засилва креативността, но тъй като това е полубудно състояние, в което губите контрол над някои от мислите си, но все още сте донякъде наясно, това може да създаде "идеално състояние, в което имате това свободно познание и странни асоциации", казва Удиет. В тази фаза вие "също имате способността да я задържите, ако получите добра идея".

Изследователите също така попитали участниците какво минава през главите им точно преди падането на обекта да ги събуди. Един участник казва: "В един момент видях кон в болницата. Имаше и човек, който правеше същия експеримент като мен, който беше много по-възрастен и който имаше някаква пластмасова каска на лицето си", докато друг каза „Имах чувството, че съм на ръба на водата, няма вятър, имаше ефирни звуци, като в гора с умерен климат през лятото.“

Други участници видяли геометрични форми и цветове. Изследователите откриват, че около една трета от докладваните мисли са свързани със задачата, но не откриват връзка между тези доклади и увеличаването на прозрението. "Това не означава, че тези преживявания не играят никаква роля, необходими са допълнителни проучвания по този въпрос", казва Удиет.

Сега изследователите се надяват да тестват ефекта на N1 съня с различни видове творчески задачи, може би такива с по-реални приложения. Друга страхотна следваща стъпка би била да разберем дали има начин конкретно да се насочи към този творчески етап на сън, така че хората да могат да използват техниката, без да се налага да държат предмет, казват учените.

Ако сте любопитни за техниката, можете да я изпробвате сами. "Изследвахме обикновени хора, а не Дали или Едисон“, казва Одиет, и "използвахме обект, който струва три евро".

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини