Мустаците на булката или за гения на министър Петър Димитров

Пламен Асенов
Министър Петър Димитров е голям гений. Досега той очевидно се прикриваше успешно – зървахме някак си таланта му, но гениалността си не показваше.

Вчера в Парламента обаче, покрай тегобите с газа, тази гениалност лъсна изцяло. Тя се състои в способността да се създава паралелна на паралелната реалност и да се говори за нея като за по-реална от реалната. Ето как става това.

България сключва договори с "Газпром" за доставка на газ. В реалността договорите очевидно са лоши, защото денонсират неизтекъл все още добър договор, защото обвързват дългосрочно страната, защото всъщност са сключени с дъщерни на "Газпром" компании, които днес ги има, утре ги няма в юридическия свят, защото...

Паралелно с това правителството, в което П.Димитров е отговорен министър, твърди, че договорите са добри и се държи, сякаш наистина са такива. Като в същото време не дава на обществеността, а дори и на ограничен брой народни избраници, да ги прочетат. Вероятно – за да не вземат публично твърде много да хвалят иначе скромното правителство, че е сключило прекалено добри договори.

Идва газовата криза. Украйна че е виновна, виновна е според вездесъщия министър, но българите започват да се сещат, че в реалността май нямат никакви договори с Украйна и питат за вината на онзи, с когото имат. И за вината на онзи, който ги е сключил.

Тук вече геният на Димитров се разгръща напълно. Извисен от трибуната на Парламента, той забива гвоздея в ковчега на паралелния свят: "И какво, като разкрием договорите, ще падне булото и ще разберем, че булката е с мустаци ли?"

Ако булката наистина, както изглежда, е с мустаци, това не е никак добра новина за младоженеца, който така или иначе вече е сложил парафа. В случая обаче способността на министър Димитров да повдигне булото, без да го махне изцяло, само привидно е някакво признание, поднесено образно. Само привидно е връщане към реалността.

Защото то цели да прикрие всъщност един друг паралелен свят, в който булката е не само с мустаци, но и с брада. В този случай има опасност младоженецът, вместо просто да оскубе мустаците на булката, да вземе бръснач, за да я обръсне. А така рязко нараства опасността и да я клъцне по погрешка. Или съзнателно.

Но това не е всичко. Явно вчера в парламента министър Петър Димитров имаше ден и наистина му отпусна края, за да се разкрие докрай.

Той използва случая с газовата криза не за да обяви, че България обмисля реална стратегия за търсене на алтернативни източници на газ и за намаляване на общата стопроцентова енергийна зависимост от Русия, а точно обратното – за да убеди депутатите и целия български народ колко добро начинание е газопровода "Южен поток".

Тъй като руснаците са добри, а украинците – лоши, според министъра ако този газопровод беше вече построен, сега ние нямаше да сме набутани до шията в...таковата, де. С други думи - щяхме да си потребяваме спокойно газ, докато ни се завие целия свят.

Впрочем, изглежда дори няма нужда от потребяването на чак толкова много газ, за да ни се завие свят. За целта е достатъчно само да вникнем в супергениалната икономическа формула със силно психологически, а според някои – и силно психиатрични - отенъци, сътворена от министър Петър Димитров.

С нея той постига три в едно - изразява символ-веруюто си за твърдата необходимост от изграждане на газопровода "Южен поток", отправя директен упрек към българските потребители за тяхната ненаситна лакомия и индиректен към несправедливата световна икономика, която целенасочено нанася щети на България.

"Колкото повече се радваме, че на бензиностанциите цените падат, толкова повече намаляват шансовете за реализацията на "Южен поток" – каза, без да му мигне окото, българският министър на икономиката и енергетиката.

В случая не остава нищо друго, освен да перифразираме един друг български гений, изригнал преди години и да кажем: "Е-га ти икономиката, е-га ти енергетиката, щом Петър Димитров им е министър".

Лошото е, че префразираният тук Нейчо Неев беше министър наистина в зората на прехода, докато Петър Димитров е министър в момент, когато мнозина смятат, че преходът в България е приключил.
Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини