Супервулканът, отговорен за изчезването на неандерталците, се събуди в Италия

Супервулкан на брега на Италия демонстрира признаци на активност, след почти 500 години.

Смята се, че той е отговорен за изчезването на неандерталците. В момента, в околностите му живеят 500 000 души. Изследователите твърдят, че вулканът се приближава до критичната точка на налягане, след което следва изригване.

Може би си представяте супервулканите като обикновени вулкани, но с далеч по-внушителни размери, от чиято зейнала паст непрекъснато излиза дим.

В действителност, супревулканът представлява обширна територия с вулканична активност. Тя се формира когато вулаканът изхвърли толкова много магма, че се разпадне и остави след себе си огромен кратер и пейзаж осеян с гейзери, хидротемална активност и сярна киселина.

Флегрейските полета са намират западно от Неапол.

Те се състоят от 24 кратера и огромни вулканични образувания, голяма част от тях скрити под водите на Средиземно море. Древната калдера се е образувала преди 39 000 години, в резултат на най-голямото вулканично изригване в Европа за последните 200 000 години.

Флегрейските полета са изригвали само два пъти – преди 35 000 и преди 12 000 години, имало е и едно по-слабо изригване през 1538.

Думата “слабо” в случая е използвана условно, защото изригването продължило 8 последователни дни. Вулканът изхвърлил толкова много материал, че в резултат се образувала планината Монте Нуово.

Изригването от преди 200 000 години се определя като катастрофално. Изследване, проведени през 2010 година твърди, че то причинило “вулканична зима”, довела до измирането на неандерталците.

Въпреки че връзката със смъртта на неандерталците е чисто спекулативна, изхвърлените близо 3.7 трилиона литра разтопена скала и огромно количество сяра в атмосферата са факт.

Според Джузепе де Натале от Италианския институт по геофизика и вулканология, ефектът от изригването на вулкана е сравним с този от сблъсъка с огромен метеорит.

Екип учени, оглавяван от вулконолога Джовани Кодини твърди, че Флегрейските полета се приближават към критичната точка на налягане, а това би могло да означава ново изригване.

Достигането до критичната точка, ще доведе до отделяне на супер нагорещен газ в атмосферата, ще повиши температурата на околните хидротермални течности и скали, ще предизвика разрушаване на скалите и евентуално изригване.

През последното десетилетие Флегрейските полета са в “подем”, това означава че летливите газове се издигат към повърхността с ускорени темпове.

В резултат, Италия повиши степента на заплаха от зелена на жълта, или от “тих” на “изискващ наблюдение”.

На този етап е невъзможно да се предвиди поведението на Флегрейските полета. Вулканологията не е точна наука. Възможно е вулканът да демонстрира още повече признаци на бъдещо изригване, но е възможно и всички тези процеси да стихнат.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини