Голяма част от напускащите Алепо биват бити и ограбвани

Голяма част от напускащите сирийския град Алепо са били бити и ограбени от проправителствени войници, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

В превзетата от силите на режима източна част на града остават блокирани около 30 хиляди души, след като евакуацията им беше прекъсната в петък.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува по предложен от Франция проект на резолюция, в която се подчертава, че извеждането на хора от Алепо трябва да бъде доброволно и към избрана от тях посока.

Настоява се също евакуацията да става под надзора на неутрални наблюдатели.

В текста на проекторезолюцията, видян от Ройтерс, се подчертава, че евакуирането на цивилните жители трябва да бъде доброволно и до крайна дестинация по техен избор, че трябва да бъде осигурена защита на всички мирни жители, които решат да се евакуират, или бъдат принудени да го направят, както и на тези, които решат да останат в домовете си.

Не е ясно как ще гласува Русия, която е съюзник на сирийския президент Башар Асад и има право на вето.

Преди да бъде разпространен текстът на проекторезолюцията, постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин беше казал, че това е "разумна инициатива" и е възможно Русия да я подкрепи.

Русия досега е налагала вето на шест резолюции на Съвета за сигурност за сирийския конфликт.

В резолюция се настоява генералният секретар на ООН Бан Ки-мун да изпрати бързо в Алепо хуманитарни служители на световната организация, които вече се намират в Сирия и които да извършват "адекватен и неутрален мониторинг, пряко наблюдение и да докладват за евакуациите от обсадените части на Алепо и за защитата на цивилното население в Алепо".

Настоява се и да се предвиди изпращане на допълнителен персонал на ООН, ако е необходимо, а страните в конфликта се призовават да осигурят достъп на наблюдателите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    На
    На Голям Балама Калоферски
    1 0
    16:54, 18 дек 2016
    Ама "голяма част" от тези, които сега напускат Алепо са причината за това сега да там камък върху камъка да не е останал. И какво с перце да ги галят !?
  • 2
    Но
    Ноком
    0 0
    19:09, 18 дек 2016
    "Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува по предложен от Франция проект на резолюция, в която се подчертава, че извеждането на хора от Алепо трябва да бъде доброволно и към избрана от тях посока." И СЕГА СЕРИОЗНО , КАКТО В АНЕКДОТА:
    -Господи,а не може ли към Франция?
    Толкоз.На гости при ФраОл ще минат и без девици,а с френски матрони.
Последни новини