Заразената с малария кръв е прелята само на починалия

Преливането на заразена кръв с малария на пациента е грешка на екипа, който е провеждал акцията по кръводаряване, заяви здравният министър в оставка Петър Москов.

"Всяка дарителска кръв рутинно се изследва за СПИН, хепатит и други тежки инфекции. За малария това не се прави, тя е лечимо заболяване, допълни той. 

80-годишният мъж е починал в Тубдиспансера в Русе, но десетина дни преди това, при лечение в УМБАЛ, му е било направено преливане на кръв, заразена с малария.

Случаят стана известен вчера. Кръвта е дарена от чуждестранен студент в Русенския университет, който е посочил, че е боледувал от малария. Въпреки това тази информация не е взета предвид. 

По думите на Москов цялото количество кръв, взето от студента, е прелято само на въпросния човек и няма как да има и други засегнати.

По случая тече обстойна проверка. 

"Аз съм информиран за случая и няма изявления, че е настъпила смърт от кръвопреливане... Според законовите правила за вземане на кръв и кръвопреливането не се изследва в кръводарителския център в Плевен за малария”, коментира пък изпълнителният директор на болницата в Русе д-р Иван Стоянов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини