Променят инструкциите при аварии в метрото след инцидента

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще изисква по-бързо информиране на пътниците при аварии в метрото.

"Има какво да се желае по отношение на информирането на пътници при аварии в метрото. Говорих с началника по експлоатацията на метрото и поисках промяна в инструкциите за по-бърза информираност на пътниците при проблеми", каза днес пред журналисти тя. 

Повод за коментара й стана вчерашната авария в метрото, която наложи спиране на електричеството между станциите "Сердика" и "Младост 1" заради счупена контактна релса.  Аварията стана в час пик - малко преди 18 часа, предизвика хаос и разгневи столичани. Много от тях се оплакаха, че дълго време никой не им е съобщил какво се случва.

Фандъкова каза, че няма забележки към техническите екипи по поддръжката на метрото, които са работили много сериозно за отстраняване на проблема. 

Те са спазвали инструкциите, според които машинистът е длъжен първо да информира централата и диспечера, после да опита да възстанови движението и едва след това, до пет минути, да информира пътниците. За мен това не е правилно, посочи кметът. 

Тя каза, че ще бъдат обсъдени промени в инструкциите, така че веднага след съобщаване на диспечера, машинистът да е длъжен да информира хората, за да няма притеснение сред тях. 

В случая машинистът в повредения влак е действал по инструкции, посочи Фандъкова. Тя поднесе извинение на всички пътници, преживели това неудобство и им благодари за търпението.

Връщат парите за неизползвани билети заради аварията 

По-рано стана ясно, че пътниците, които са купили билети за столичното метро, но не са пътували заради аварията, могат да ги върнат на пунктовете в метростанциите. 

От Столична община обясниха, че тези, които искат, могат да вземат парите си обратно или да се сдобият с нов билет. Вчера част от гражданите , които не са използвали пътните документи, са ги върнали на гишетата и са получили парите си обратно. Други обаче се оплакаха, че са им казали, че трябва да отидат на друго място.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини