Защо в София има все повече чужденци

Стъпването на ирландския нискотарифен превозвач RyanAir на "Летище София" и конкуренцията му с Wizz Air има чудотворен ефект върху туризма в София. През октомври тази година индустрията, която обслужва туристи в столицата, отчита рекорден месец като посетители и постъпления. А RyanAir има амбициозния план да достигнe 1.7 млн. пътници на година в полетите си от и до София през 2017г.

София е в топ 10 на градовете в Европа с най-бърз ръст на посетителите през последните седем години според класацията Global Destinations Cities Index. 

Столицата се очертава като целогодишна туристическа дестинация, която има какво да предложи като развлечения през всички сезони. Това се отразява позитивно и на бизнесите, които посрещат и обслужват туристите, като хотели и заведения, защото им дава възможност да планират по-добре

Пред Съдебната палата в столицата, откъдето тръгват обиколките из историческия център Free Sofia Tour, е пълно с туристи. Посетителите на Free Sofia Tour са се увеличили със 130% през октомври 2016г. в сравнение със същия период миналата година и са сред най-популярните услуги за туристи в София според платформата Trip Advisor.

Специализираните турове, които запознават туристите с храната и културата на България, също се радват на растяща популярност. Един от тях е т.нар. комунистически тур, към който според организаторите, проявяват интерес най-вече млади хора, които не са живяли в това време, но са слушали разкази от родителите си и са любопитни да научат повече. Комунистическият тур на Free Sofia Tour разказва и мрачната история на Държавна сигурност и показва някои от местата, на които са се намирали затворите на бившите тайни служби.

Желанието на общината е да постави фокус върху културно-историческия туризъм в столицата. "София става все по-достъпна, притежава развита инфраструктура, места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, богат събитиен календар, наситен със събития от различен характер – културни, спортни, научни и най- важното- вече експонира своето богато културно-историческо наследство и налага своя идентичност- модерен европейски град с фокус –културно познавателен туризъм", казва Иво Маринов, директор на общинското предпритие "Туризъм" пред Capital. Това, което туристите харесват в София е, че е все още зелен град, който може да се разгледа пеша, но има и добър транспорт и че има добро съотношение цена-качество на услугите, твърди изданието.

В регионалния исторически музей - София например от началото на годината досега делът на чуждестранните посетители е 35%, докато 65% от посетителите са български граждани.

Най-много хора в София идват от Великобритания, Германия, Италия, Испания и Гърция - млади европейци, които са любопитни да открият чара на София
 

Източник: capital

Коментари в сайта

Последни новини