Ричард Брансън създава свръхзвуков пътнически самолет

Британският милиардер Ричард Брансън обяви планове за създаването на нов свръхзвуков пътнически самолет, пише в. "Гардиън", цитиран от ТАСС и БТА.

Новият авиолайнер ще осъществи полети над Атлантическия океан през 2023 година. Това ще стане точно 20 години, след като легендарните френско-британски "Конкорд" прекратиха редовните си пътувания.

Проекта ще осъществи подразделението "Върджин галактик", включено в бизнес империята на Брансън.

Свръхзвуковият самолет ще бъде разработен съвместно с американската компания "Бун". Прототипът вече е изготвен и се съхранява в хангар в американския град Денвър в щата Колорадо.

"Ние ще бъдем много щастливи, ако сключим договор с "Бун" за първите 10 самолета", заяви Брансън.

"Спейсшип къмпани", подразделение на "Върджин галактик, ще се занимава с разработката и производството на самолета. То технически ще поддържа и изпитателните полети, които ще бъдат в Южна Калифорния.

Брансън и партньорите му от "Бун" смятат, че използването на съвременните технологии и на леки материали ще направят бъдещите свръхзвукови лайнери по-икономични от предшествениците си.

Разчетите са двупосочният билет между Америка и Европа да струва 5000 долара с новия авиолайнер, което ще е добра цена за едри бизнесмени и други заможни пътници.

В последните години е съобщавано за още няколко проекта да се съживи свръхзвуковата пътническа авиация, а във Великобритания все още има ентусиасти, които се надяват да върнат в действие "Конкорд".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини