Вдига се осигуровката, пенсиите ще са от 165 лв. до 910 лева

Правителството одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

С проекта се предлага от 1 януари размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" да се увеличи с един процентен пункт до 18,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г. 10,5 на сто ще се плащат от работодателя, а 8,3 на сто - от работника. 

За родените след 31 декември 1959 г. предложеният размер на осигуровките за държавния фонд "Пенсии" е 13,8 на сто.

В законопроекта се предлага от 2017 г. осигурителната вноска за фонд "Пенсии за лицата по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (военнослужещите) да се увеличи с 20 процентни пункта - до 60,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г. и до 55,8 на сто за родените след 31 декември 1959 г. 

За останалите осигурителни рискове не се предвижда промяна в размера на осигуровките. За фонд "Общо заболяване и майчинство" вноската остава 3,5 на сто, за фонд "Безработица" - 1 процент. За фонд "Трудова злополука и професионална болест" осигуровката е между 0,4 на сто до 1,1 на сто и е за сметка на работодателя.

От 1 януари 2017 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,1 на 1,126. От 1 юли 2017 г. пенсиите, отпуснати през предходната година, ще се преизчислят с този коефициент, което ще ги увеличи с 2,4 на сто. 

От 1 юли минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще се повиши до 165,25 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва 35 на сто от максималния осигурителен доход - 910 лв. Средният размер на пенсията през 2017 г. се очаква да стигне 341 лв.

Периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане остава 410 дни. С промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване се създава възможност майките, които се върнат на работа преди края на отпуска за бременност и раждане, да получават 50 на сто от полагащото им се обезщетение, докато детето навърши 1 година. 

Предлага се осиновителят на дете до 5-годишна възраст да може да ползва 15-дневен отпуск от деня на предаването на детето за осиновяване, ако е женен или живее в едно домакинство с осиновителката.

С проекта се предлага диференцираният минимален осигурителен доход засамоосигуряващите се да се увеличи съответно на 460 лв., 500 лв., 550 лв. и 600 лв., съобразно облагаемия им доход за 2015 г. Минималният осигурителен доход за земеделски стопани се запазва на 300 лв. Без промяна остава и максималният осигурителен доход - 2600 лв.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Васко
    0 0
    12:56, 4 ное 2016
    Излязоха някои проектозакони, които считам за ощетяващи българския народ, в частност нашите майки, бащи, баби и дядовци. Моля за вашите коментари и мнения!

    Предлага се срокът по чл. 94, ал. 1 от КСО, в който лицето може да упражни правото си на пенсия, без да пропусне получаването на плащане от датата на придобиване на правото, да бъде намален от 6- на 2-месечен. Това ще намали тежестта по администриране на пенсиите /Ще намали дръжки - те в НОИ сега не могат да ги обработят навреме, а с новата норма - съвсем няма да се оправят в срок и не виждам пречка срокът да е 6-месечен. Тази норма работи добре от много години насам./ и наред с предварителното уведомяване от НОИ по предлаганата нова т. 13 на чл. 33, ал. 5, ще е още един стимул за лицата, придобили право на пенсия, своевременното да го упражнят. В тази връзка се създава и преходна разпоредба, по силата на която пенсиите на лицата, придобили право до 31 декември 2016 г., да се отпускат от датата на придобиване на правото, при подадено заявление в 6-месечен срок от тази дата.

    Предлаганото допълнение в чл. 104 е с цел превенция на преустановяване на случаи, в които се установяват със свидетелски показания условия на труд, заобикаляйки изричната забрана за установяване на категория труд със свидетелски показания. В тази връзка се предлага въвеждане начало на писмени доказателства при установяването на условия на труд и заемана длъжност, по аналогия с това, установено в Закона за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред. - Прецакани са хората, работили категорийна работа едно време! Голяма част от тях.

    Част от предлаганите промени в чл. 117, 118 и 118а целят прецизиране на посочените текстове. Извън това, в съответствие с правилото на чл. 81, ал. 2 от Административнопроцесуалния кодекс, изрично се регламентира възможността съдържанието на документ за осигурителен стаж и осигурителен доход, издаден от органите на НОИ, да бъде оспорен по административен ред – пред ръководителя на териториалното поделение на НОИ, но не и по съдебен ред./Предлага се административен произвол, неподлежащ на контрол от съда, което е някакъв абсурд./

    Предлага се съкращаване на срока за обжалване на пенсионни разпореждания, в т.ч. и за пенсии, отпуснати по международни договори за лица с постоянен адрес в чужбина, от 2-, съответно 3-, на едномесечен. В тази връзка с преходна разпоредба се въвежда възможност разпореждания за пенсии, връчени до края на 2016 г. да бъдат обжалвани в прилаганите до 31.12.2016 г. срокове.
Последни новини