Ученици от математическата на протест срещу ромските €30

Ученици от Софийската математическа гимназия излизат на протест. Децата недоволствот срещу факта, че ученици от ромски произход ще взимат стипендии в размер на 30 евро при успех над 3.50.

Първоначалната идея беше държавата да дава месечно по 24 от общо 60-е лева.  Вчера обаче от образователното министерство заявиха, че финансирането на стипендиите ще става изцяло от международен фонд.

Идеята предизвика бурни коментари и остри критики.

"До момента стипендията за отличен успех е около 40 лв., а за ромски деца с успех 3.50 ще е 60 лв. Явно в МОН не са усвоили математическите неравенства, които се изучават в началния курс, щом 3.50>6.00? Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от "ромската", коментираха от Патриотичния Фронт.

От "Евророма" отбелязаха, че отговарящите на изискванията за стипендия ученици са много над 6000, а не 600 в цялата страна, както твърдеше министърът на образованието Меглена Кунева.

Предложението за стипендиите възмути и родители от Враца, които се заканиха също да излязат на протест срещу обявените от Министерството на образованието и науката стипендии за ромски ученици. Демонстрацията им бе под мотото: "Не" на дискриминацията на българските деца".

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Димитрина
    0 0
    18:23, 28 окт 2016
    Г-жа Кунева за пореден път доказа че е некомпетентна за заемания от нея пост. Тя е не притежава лични и професионални качества, да направи нещо полезно, а умишлено провокира етническо напрежение. Да вземе пример от Цветелин Кънчев, който е класи над нея.

Още новини

Последни новини