Канадски военни разследват мистериозен звук от дъното на Арктика

Мистериозен звук се носи от дъното на морето, в близост до Нунавут, Канада. Местните ловци са загрижени, защото според тях той плаши животните.

Звукът се носи из Арктика от месеци, а местните са вече толкова отчаяни, че са помолили военните да се намесят. В момента тече разследване.

Звукът идва от морското дъно около протока Фюри и Хекла в Нунавут – най-новата, най-голямата и най-слабо населената част от Канада, разположена северно от Гренландия.

В Нунавут живеят близо 31 000 души, повечето инуити, върху площ от 1 750 000 km2. Това е най-северната постоянно населена територия в света.

Местните традиции вкрючват лов на големи бозайници, сред тях тюлени, елени и китове. Основният им хабитат е протокът Фюри и Хекла - открита водна площ, заобиколена от лед, в която множество животни търсят храна.

През лятото обаче всичко това се променило, местните заявили, че животните вероятно са се преместили другаде. Изчезването им съвпаднало с появата на мистериозния звук.

“Този участък е миграционен маршрут за гренландския кит, брадатите тюлени и пръстенчатите тюлени. Други години имаше много животни, това лято – нито едно”, казва представителя на местните власти.

Обикновено когато се случи нещо мистериозно, което учените не успяват да обяснят, се появята и конспиративни теории.

Някои обвиняват корпорация извличаща желязо на остров Бафин в североизточната част на Нунавут.

Местните подозират, че звукът идва от сонарните изследвания, които мината извършва, но говорител на компанията отрече да имат някакво оборудване във водата.

Други обвиняват Грийнпийс, подозирайки организацията, че е поставила сонарни устройства в протока, за да спаси дивите животни от ловците. Грийнпийс също отрекоха обвиненията.

Ако звукът наистина съществува – изследователите не са го потвърдили на този етап – най-голямата загриженост е, че той вреди на дивите животни.

Защото за разлика от нискочестотния звук, който учените засякоха от Карибско море през юни, този не звучи като естествен.

По-рано през годината, властите в Калифорния откриха, че нискочестотните сонарни системи, използвани от Американския флот при тренировъчни мисии, нарушават Закона за закрила на морските бозайници, защото влияят зле на китовете, делфините и морските лъвове, които разчитат на звука, за да се ориентират в морето.

Скорошно изследване откри, че някои видове риби пеят в хор от сутрин до здрач, за да привлекат други представители на вида си, да уредят териториални спорове и за да намерят храна.

Министерство на отбраната на Канада е започнало разследване.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини