20 хиляди диабетици могат да останат без лечение

Около 20 хиляди пациенти с диабетно стъпало са под въпрос дали ще продължат да се лекуват. 
За това алармира на пресконференция Мариана Александрова от сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром"
Вече 6000 болни с диабетно стъпало са спрели да се лекуват заради цената на лечението и скъпоструващите изследвания.

Диабетното стъпало е едно от най-тежките усложнения на диабета. Заради лошия кръвоток болният е със загуба на чувствителността на крайниците, може да възникне трофичен дефект, който лесно се инфектира, във връзка с диабета лесно се превръща в язва, възниква гангрена, а гангрената означава ампутация.

Александрова обясни, че най-важното за тях е актуализиране на лекарствения списък от скъпоструващи лекарства, тъй като за последните 20 години, той не е актуализиран. По думите й би следвало да се извадят от списъка лекарствата, съдържащи веществата габапентин и прегабарин, тъй като заради появата на генерици те вече са значително по-евтини.

Оказва се, че заради скъпоструващите изследвания, за да получат зелена рецепта за тези лекарства, болните от диабетно стъпало трябва да вземат три направления от личния лекар за трима различни специалисти, някои от които в специализираните университетски болници. Така пациент от Видин трябва да се разходи до Плевен, за да бъде прегледен, което не е по силите на болните.

Александрова заяви, че има внесено тяхно становище в здравното министерство за промяна на амбулаторна процедура 38, обхващаща не само пациенти с диабетно стъпало, но и пациенти с епилепсия и ревматоиден артрит, мукувисцидоза.

Проблем представлява фактът, че целият бюджет по процедурата е вкаран в болничната помощ, но дори да бъдат хоспитализирани, пациентите с диабет нямало как да получат безплатни изследвания. Проблем за диабетиците е цената на изследванията от 250-300 лв.

Мариана Александрова заяви, че болните с диабет са 460 000 , а болните с диабетно стъпало, които се лекуват са около 25 хиляди. Процедурите не се покриват от клиничните пътеки. Куриозът е в това е, че тези изследвания струват 250 лв., а лекарството струва 30 - 40 лв.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини