България одобри търговското споразумение с Канада

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на търговското споразумение ЕС-Канада. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада, съобщиха от правителствената пресслужба.

Правителството упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа под условие на последваща ратификация и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, желаещи да посетят държавата за целите на бизнес и туризъм, в срок, не по-късен от края на 2017 г.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси.

Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада обхваща целия спектър от теми, формиращи дневния ред на отношенията. Различни дялове са посветени на сътрудничеството в сферите на сигурността, борбата с тероризма, международната търговия и инвестициите, устойчивото развитие, миграцията и управлението на границите, научните изследвания, иновациите и комуникационните технологии, културата, образованието и контактите между народите. Установяват се механизми за канализиране на политическия диалог и провеждане на консултации.

Подписването на споразумението забуксува, след като правителството на белгийската провинция Валония отказа да го одобри. Въпреки това канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че ще пътува за Брюксел за планираната среща на върха ЕС-Канада. Според председателя на Европейския парламент Мартин Шулц срещата трябва да бъде отменена, докато белгийското правителство се разбере с федералните региони. "Не вярвам, че ще постигнем решение тази седмица. Струва ми се прекалено трудно. Но нека все пак видим какво ще се случи днес на преговорите между федералното правителство на Белгия и местните власти на Валония", каза Шулц в интервю за радио „Дойчландфунк“.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини