Кабинетът одобри £4440 за Марсело в Кеймбридж

Министерски съвет одобри изплащането на 4440 британски лири за настаняване в общежитие на 16-годишния Марсело Илиев от Монтана в CATS College Cambridge.

Средствата ще бъдат отпуснати от бюджета на Министерството на образованието и науката, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Досега с решения на Министерския съвет от 2015 г. и 2016 г. бяха одобрени плащания в размер на 12 650 британски лири като частични вноски за общежитие на момчето от Монтана, което през 2015 г. издържа приемния изпит за колежа в условията на голяма конкуренция. 

Сумата, необходима за заплащане на таксите и настаняването за двугодишния срок на обучение, е непосилна за неговото семейство. Тя е 34 993 британски лири.

Затова таксата за обучение на 16-годишния ученик бе поета от Камарата на строителите в България, а заплащането на разходите за общежитие - от МОН.

Историята на Марсело

Марсело Илиев живее в ромския квартал "Огоста" в Монтана в скромна къща. Завършва осми клас в Гимназията по архитектура и строителство с отличен.

За момчето образованието е цел. Изпитва безусловен респект към науката. Той сам намира в интернет как да участва в програмата за обучение на CATS College в Кембридж и подава документите си като на шега. 

На 17 май 2015 г. Марсело се явява на изпит по математика и английски и няколко седмици по-късно разбира, че е приет за двугодишно обучение в CATS College в Кембридж.

В махалата успехът му истинско събитие. 

"Сигурна съм, още от много малък за него съм сигурна, че той ще успее да постигне нещо в този живот, което аз не можах", споделя майка му. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ай
    Айде моля ви се!
    0 0
    16:19, 19 окт 2016
    Абе колко хора в тази държава могат да си позволят 34 993 британски лири(76 414,21 лева) ? Какъв е този панаир и размахване на знамето? Толкова пари за 2 годишен колеж! С тези пари могат 4 човека да завършат висше образование. Добрите ученици получават стипендии, които покриват разходите за обучение и общежитие. Чужди пари много лесно се раздават!
Последни новини