Протести в Испания и Франция срещу ТПТИ

Стотици в Мадрид и десетки хиляди във Франция протестираха срещу търговските споразумения на ЕС със САЩ и Канада.

Няколкостотин души в Мадрид протестираха срещу Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) - голямото споразумение за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Протестиращите призоваха също да не бъде одобрявано и Всеобхватното икономическо и търговско споразумение CETA  - по-малката сделка между Канада и ЕС, както и Споразумението за търговията с услуги (TiSA), включващо ЕС.

Недоволните граждани носеха надписи, гласящи, че с тези сделки местните ще обеднеят. Те скандираха "Това не са договори, това са държавни преврати!" и "Ние сме хора, не стоки!". Някои носеха около вратовете си огромни жълти вериги от микропореста гума, символизираща поробването, а други бяха облечени като магнати.

Испания се възстановява от икономическа криза, довела до масова безработица сред младежите. Икономиката й се надига, но политиците от месеци се борят да сформират правителство.

Подобна протестна демонстрация се състоя и в Париж. Тя бе част от общонационален протест срещу търговските споразумения на ЕС с Канада и САЩ в още 35 френски града. По улиците излязоха над 40 000 души.

Демонстрантите призоваха властите да последват примера на съседна белгийска Валония, чийто парламент се обяви против ратифицирането на договора с Канада. По-рано аналогична резолюция прие и парламентът на Брюкселския федерален регион. 

Франция вече преустанови преговорите със САЩ, но ги продължава по проекта с Канада, който премиерът Манюел Валс намира за "юридически уравновесен".

Споразумението CETA трябва да бъде официално подписано на 27 октомври в Брюксел на срещата на върха ЕС-Канада. 

За да влезе в сила, подписи трябва да поставят всички 28 държави членки на ЕС, след което документът трябва да бъде ратифициран от националните парламенти.

Споразумението предвижда отмяна на митата на почти всички категории стоки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини