Оборудването за Белене ще се плаща по пътна карта

Работните групи на БЕХ и “Росатом“ обсъдиха проблемите с оборудването за АЕЦ Белене и създаването на пътна карта за неговото изплащане.

Това се случи на второто заседание на работната група между представителите на Българския енергиен холдинг и първия заместник-председател на руската държавна атомна корпорация "Росатом" Кирил Комаров. 

В срещата участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която информира руската страна за приетия от парламента Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащането на задълженията на НЕК след решението на Международния арбитражен съд в Женева по проекта "Белене", съобщи МЕ. 

Според министър Петкова още на следващия ден Министерството на енергетиката е изпратило информацията до Европейската комисия с цел спазването на изискванията по предоставяне на държавни помощи. До два месеца страната ни очаква отговор от Европейската комисия, както предвижда приетият закон за предоставяне на възмездната финансова помощ, плащанията ще се извършат на базата на подписаното между двете страни споразумение. 

В рамките на срещата адвокатите, представляващи двете страни, започнаха разговори по условията за потенциално уреждане на въпроса. 

Участниците в разговорите препотвърдиха отличното си съвместно сътрудничество в работата по удължаването на живота на двата блока на АЕЦ "Козлодуй". До края на октомври предстои завършването на дейностите по удължаването на срока на 5-и блок на атомната централа, а дейностите по 6-и блок се изпълняват по график, казаха още участници в разговорите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини