Шеговит репортаж за НЛО всява паника в Загреб

Паника сред радоислушателите и градските власти предизвика хърватската радиостанция Антена със съобщението, че в небето над Загреб е забелязано ярко светещо петно, предаде ИТАР-ТАСС.

В сряда сутринта радоиостанцията съобщи, че НЛО се готви за кацане и започна да цитира свидетелства на очевидци, които уж наблюдавали този феномен.

Изплашени хора моментално се хвърлиха да се обждат на роднини, в кметството, в полицията и пожарната с искане да вземат мерки срещу извънземните.

Чак около обяд журналистите признаха, че това е шега, която цели да осмее плановетне на кмета Милан Бандич да превърне Загреб в полицейска цитадела.

Авторите на радиошегата се оправдаха, че били потресени от намерението на кмета да снабди полицията с хеликоптер, безпилотен летателен апарат, брониран автомобил и друга специална техника, както и да построи укрепен команден център.

Журналистите решили да изпитат властите, като инсцинират в ефир атака на марсианци. Обектът на шегата обаче изглежда се е обидил.

Днес от полицията заявиха, че ще предявят обвинение против журналистите за нарушаване на обществения ред и разпространение на лъжлива информация.

Този случай доказва, че христоматийните шегички за нашествие от космоса и днес могат да предизвикат почти толкова голям ефект като знаменития радиорепортаж на американски журналист, който през 1938 г. прочел по радиоито откъс от "Война на световете" на Хърбърт Уелс. Психологията на хората малко се е променила за 70 години. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини