КАТ призовава хората да се оплакват от шум от автомобили и мотори през нощта

Над 40 шофьори са били установени, че са участвали в гонки или че по други причини са нарушили нощното спокойствие в София в първите шест месеца на годината, показва отговор на СДВР на запитване на "Дневник". Те са били призовани след подадени сигнали от граждани

С шофьорите са проведени беседи със служителите на МВР. Наказани по административен ред за същия период са 21 души. За сравнение през цялата 2014 г. броят им е бил 110 шофьори, а през 2015 г.- 87.

От Столичната полиция не успяха да посочат точен брой на проведени специализирани акции за среднощен шум от автомобили и мотори. Полицейска операция бе проведена в София, след като на 17-ти срещу 18-ти септември мощен рев и клаксони на стотици мотори изпълни някои от основните пътни артерии на столицата. Ден по-късно полицията в града започна акция срещу водачите на мотоциклети, които вдигат шум през нощта. Повод за нея бяха десетки жалби на гражданите.

Превантивните мерки на полицията - това са сигналите на гражданите, обясниха от СДВР.

По тази причина КАТ апелира за подаване на сигнали. Трябва да има реакция от гражданите, която ще бъде последвана от такава на МВР и евентуално ще доведе до санкция, това е начинът, коментираха от полицията.

В началото на септември министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви по време на парламентарния контрол, че МВР няма технически средства и не може да осъществява ефективен контрол на нивото на шума на място. По тази причина единствената възможност пред полицията била водачите да се придружават до пункта за регистрация на отдел "Пътна полиция" в СДВР, където било необходимото техническо оборудване. Там се осъществявало замерване и в случай на установено нарушение на индивидуалните звукови устройства се налагала санкция на водача, а превозното средство се спирало от движение поради техническа неизправност.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини