Донорската среща за Афганистан набра $15,2 милиарда помощи

Международните донори обещаха на конференция в Брюксел да отпуснат 15,2 милиарда долара помощ за Афганистан през следващите 4 години, предадоха ДПА и БТА.

Цел на конференцията, чийто домакин бе Европейският съюз, бе да се запази обещаното през 2012 г. ниво на помощи за азиатската страна - 4 милиарда долара годишно. Набраната сега сума е малко по-малка от тази за досегашния четиригодишен период.

Финансирането на възстановяването на АФганистан от дългогодишните войни е обвързано с изисквания към властите й. Кабул трябва да извърши реформи, сред които укрепване на демокрацията и съдебната система, борба с корупцията и мерки за засилване на икономиката.

Мнозина настояваха и за необходимост от сътрудничество по миграционни въпроси, след като преди дни Кабул подписа споразумение да приеме обратно своите икономическите емигранти в ЕС, отбелязва ДПА.

Европейският съюз стана най-големият донор за Афганистан, отпускайки 5 милиарда евро на конференцията, каза първият дипломат на ЕС Федерика Могерини, съобщи ТАСС.

На пресконференция след двудневната донорска среща тя заяви, че това са "инвестиции за народа на Афганистан, инвестиции в международната стабилност и нашето бъдеще".

Коментари в сайта

Последни новини