Нека другите учат български, а не ние - техните езици

Трябва да работим така, че другите да учат български, а не ние да учим техните езици. Това заяви доц. д-р Величко Адамов, ректор на Стопанска академия "Димитър Апостолов Ценов" в Свищов в коментар на идеята студентите да получават диплома за висше образование, ако владеят два чужди езика.

"По принцип приветствам тази идея, но и малко съм разколебан. Нима чуждите езици са доказателство за просперитета на една нация? Според мен е по-добре ние да работим здраво и да покажем на света, че сме добри във всички отношения. По-важното е ние да накараме другите нации да говорят нашия език, а не ние - техните", каза той. По думите му - "с тази принуда ние не решаваме проблемите на България, а на другите държави, защото като научим езици, отиваме навън.

"Чуждият език ни трябва дотолкова, доколкото да можем да се информираме. Иначе смятам, че българският език е този, на който трябва да наблягаме, да работим, така че другите да учат български, а не ние да учим техните езици", коментира доц. Адамов.

В Стопанската академия има катедра "Чужди езици". В първи и втори курс се учат чужди езици, а в специалност Международно икономическо сътрудничество, изучаването е още по-засилено, допълни доц. Адамов. В свищовската Алма матер се изучават руски, немски, английски, френски, испански, португалски, както и арабски език. До скоро във висшето училище работеше и представител на японска неправителствена организация, който водеше часове и по японски език.

"Забелязал съм, че всеки наш студент, който иска да просперира, дори и след излизането си от висшето училище, а и по време на следването си, може и изучава езици. А, като имам предвид, че в момента от втори - трети клас изучават чужд език, та какъв е проблемът за в бъдеще - всички деца ще знаят чужди езици".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини