София осъмна с плакати ”Какво криете” по делото ”Белене”

Какво криете за арбитражното дело за АЕЦ "Белене" пита "Протестна мрежа", по чиято инициатива София осъмна облепена с плакати под това мото.

Депутатите не са виждали решението на арбитражния съд, но днес ще си вдигнат ръката за 1,2 милиарда бюджетни пари – заем към НЕК, се казва в съобщение на организацията.

"Без да се знае цялата истина за „черната дупка“ АЕЦ „Белене“ и как се стигна дотук, не можете да се разпореждате с публичните пари. Кой какво е подписвал, каква отговорност е понесъл и какво още следва – са ключови въпроси. Затова питаме: Какво криете? Обществото трябва да знае!", категоричен е призивът на "Протестна мрежа".

Парламентът днес ще гласува на второ четене закон за отпускане на държавен заем за Националната електрическа компания, с който тя да плати на "Атомстройекспорт" за поръчано и произведено оборудване за АЕЦ "Белене". Вчера бюджетната комисия одобри законопроекта. Опозицията от БСП и част от Реформаторския блок бяха против.

В проекта не е заложена сума на държавния заем - обвиненията са, че се подписва празен чек. Управляващите отричат с аргумента, че присъдената сума е известна. 

По съдебното решение НЕК е длъжна да плати на "Атомстройекспорт" над 620 млн.евро, като за част от сумата (лихвени плащания) страната ни обжалва заради техническа грешка. Да се поправи тази грешка настоя вчера в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин премиерът Бойко Борисов.

В същото време се трупа лихва от 324 000 лева на ден, т.е. на всеки три дни НЕК генерира разход на лихви в размер на 1 милион, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. 

"Атомстройекспорт" обяви по-рано, че министър Петкова е обещала, НЕК да плати 400 млн. евро до края на годината.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини