Австрия полага основи за ограда по границата с Унгария

Австрия е започнала да полага основа, върху която бързо може да бъде вдигната ограда по 1,8-километров участък по границата с Унгария, в непосредствена близост до граничния пункт, който стотици хиляди мигранти използваха за преминаване по време на наплива преди година, съобщава „Ройтерс”.

Приготовленията, които включват заравяне на вертикални тръби в земята, в които могат да бъдат поставени колове за ограда, са започнали в понеделник, но все още не е взето решение дали да се изгражда ограда, уточниха от австрийската полиция.

Оградата в близост до граничния пункт в град Никелсдорф ще бъде издигната, ако Австрия реши да задейства тежките мерки, които биха могли да ѝ дадат възможност бързо да връща повечето хора, надяващи се да получат убежище в страната.

Така наречените анкери са положени”, уточни говорителят на полицията в провинция Бургенланд, която граничи с Унгария.

Потокът от мигранти през общата граница между двете страни беше ограничен до минимум след миналогодишния пик, при който стотици хиляди хора се отправиха през Балканите към Германия.

Унгария оттогава построи ограда по границата си със Сърбия, а балканските страни въведоха свои собствени ограничения по границите в координация с Австрия, като в голяма степен затвориха този маршрут.

След миналогодишния наплив, в който Австрия приюти около 90 хил. мигранти, което е повече от 1% от населението ѝ, правителството обяви, че ще позволи само на 37 500 души да кандидатстват за убежище през тази година.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини