Тровят еврокомисарите с опасно кафе

Към 20 свръхмодерни машини за еспресо, монтирани в началото на годината в централата на Европейската комисията, правят опасно за здравето кафе.
Това съобщи интернет изданието EUobserver.com, цитирано от БТА. Чрез проби било установено, че съдържанието на никел и олово в машините е над допустимото ниво, каза говорителят на ЕК Денис Абот.
Пробите били направени, след като служител в централата на ЕК установил, че кафето е странно на вкус и го изпратил за изследване в лаборатория в родната си страна - Австрия, пише вестник "Интернешънъл хералд трибюн". Така Александър Юст доказал, че съдържанието на тежки метали в кафето е опасно за здравето на европейските служители, тъй като никелът е бил над 175 пъти над допустимото ниво, а оловото - с над 16 на сто повече от безопасните количества.
Служителите били предупредени миналата седмица, че предозирането с никел може да доведе до кожни и гастроинтестинални проблеми. Никелът се елиминира от 7 до 40 дни след приемането му в зависимост от количеството и продължителността на излагане на действието на метала, се казва в бележка от ръководството до служителите. Отбелязва се, че регистрираното количество на олово било сравнително малко, но за всеки случай се дават координатите на лекар за всеки служител, който се опасява за здравето си.
От "Цимбали" - италианският производител на кафемашините, всяка от които струва между 5 и 6 хиляди евро, обявиха, че те отговарят на всички международни изисквания. Говорителят на ЕК каза, че все още е рано да се коментира дали ЕС ще трябва да си поиска обратно парите - сума, възлизаща на около 100 000 евро.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини