Датски военен кораб спаси бедстващи пирати

Датски военен кораб, патрулиращ във водите на Аденския залив, е спасил пирати от бедстващия им катер. Корабът бил длъжен според изискванията на международното право да се притече на помощ, когато бъде получен сигнал за бедствие, съобщиха от датското командване на морските операции.
По време на спасителната операция на катера, който бил от обичайния тип, използван от сомалийски пирати, е намерено голямо количество оръжие. Поради лошото време е било невъзможно бедстващият кораб да бъде изтеглен до пристанище, затова бил унищожен по думите на говорител на датските военноморски сили "в интерес на сигурността на корабоплаването".
В момента в ръцете на сомалийските пирати се намират 14 плавателни съда и около 280 души от 25 страни, съобщи пресслужбата на Министерството на транспорта на Русия след края на срещата на министъра на транспорта на Руската Федерация Игор Левитин с генералния секретар на Международната морска организация Ефтимиос Митропулос. Левитин съобщи, че руското транспортно министерство ще предприеме редица мерки за обезпечаване сигурността на съдовете при преминаване през Аденския залив.
Междувременно стана известно, че американската охранителна компания "Блекуотър" предлага охрана на търговски и пътнически кораби в района на Африканския рог и Аденския залив. "Блекуотър" е сред най-големите изпълнители на американски държавни поръчки за охранителна дейност в Ирак. Компанията е основана от бивши служители на американските специални подразделения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини