Жители на „Факултета“ заплашват с протест заради свлачище

Изображение 1 от 4

    Жители на софийския кв. „Факултета“ заплашват с протести и блокиране на ж.п. линията София – Перник, ако не се вземат мерки за укрепване на свлачище, застрашаващо къщите им.

    Става въпрос за живеещите на ул. „Гайтанци“, която почти бе погълната от свличане на земни маси през пролетта. Ръбът на свлачището вече е на около 2 м от сградите. За изминалата половин година ремонт или укрепване в района не е правен, по земята вече има пукнатини, а мокрият сезон тепърва започва и хората са силно притеснени.

    Искаме улицата да се оправи, защото по нея не могат да минават автомобили и, ако се наложи, линейки, нито колите за сметоизвозването и е опасно за живеещите тук, каза местен жител. Пуснали сме документи и молби до столична община и кмета, но проблемът е финансов, добави той.

    Проблемът възникна след ремонта на железопътната линия, когато не беше изградена подпорна стена от едната ѝ страна. Същевременно обаче каналите на къщите от ул. „Гайтанци“ се изливат в дерето и това води до размекване на почвата.

    Инж. Първан Рахталиев, директор железопътна секция „София“ в Националната компания „Железопътна инфраструктура“, обясни, че през изминалата година са направени сериозни вложения по ремонт на железния път, отводнителните съоръжения и подпорната стена от другата страна на дерето, но „в следствие на липсата на канализация, всичко се изтича към железния път и, за съжаление, се получиха тези свлачищни процеси“. Веднага беше подготвен проект за укрепителна конструкция и при наличие на финансиране, ще се изгради укрепително съоръжение, което ще реши проблема и ще включва пешеходна пасарелка за регламентирано и законно преминаване на жп линията, каза той, но не можа да отговори на въпроса кога ще има финансиране.

    Кметът на район Красна поляна Иван Чакъров призна, че изглежда вероятно улицата да се свлече. „Дано да няма дъждове“, каза той и добави, че при дъжд „ще стане опасно“. Чакъров посочи, че местните власти са сложили предпазна ограда, която да пази преминаващите, но скоро и тя може да рухне. „Наистина се чака финансиране, не е толкова лесно. Предполагам, че става въпрос за сериозна сума, „за да се направи както трябва. Не искаме да го направят полвинчато и после пак да има проблеми“, коментира Чакъров.

    Междувременно местните жители се заканиха, че следващия понеделник ще подадат документи, за да бъде протестът им законен, и ще спират влака за 2 – 3 часа.

    Източник: http://btvnovinite.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини