Велизар Енчев вижда чужди агенти в неправителствените организации

Депутатът Велизар Енчев, който обяви, че ще се кандидатира за президент, предложи към името на неправителствените организации, които са представители на чуждестранни такива, да бъде добавено „чуждестранен агент”.

Промяната той иска да бъде направена в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, който депутатите гласуват днес.

Независимият народен представител каза в парламента, че такива организации са вредни за българската политика, тъй като я подпомагат и диктуват чужди принципи на управление. Енчев визира организациите „Ханс Зайдел” и „Фридрих Наумен”, които стояли плътно зад управляващата партия ГЕРБ.

В този смисъл Енчев поиска депутатите да приемат Наредба за чуждестранни агенти, тъй като по думите му подобни организации с нестопанска цел са чуждестранни агенти.

Народното събрание обаче не прие неговото предложение – „за” гласуваха едва 19 депутати, а „против” бяха 80.

От трибуната Велизар Енчев каза, че това са чуждестранни агенции, финансирани от чужбина – и по думите му те подкрепят ГЕРБ и Движение България на гражданите на Меглена Кунева. Той бе категоричен, че за него това са чужди агенти. Тъй като Енчев бе критикуван, че това предложение е част от кандидат-президентската му кампания, той декларира, че това предложение е внесъл още на 11 март.

„Не може чужди неправителствени организации да влияят в българския политически живот”, възмути се Енчев. Но така или иначе не бе подкрепен във вижданията си от останалите депутати.

На обвиненията към ГЕРБ председателят на партията Цветан Цветанов отговори, че ежегодно се отчита дейността на тези организации в Министерство на правосъдието и има законодателство, което се спазва. Цветанов смята, че за България е важно да има подкрепа от чужди фондации, тъй като това е пътят на демокрацията. Депутатът от ГЕРБ добави, че БСП също има подкрепа отвън, отстрана на ПЕС със съвместни мероприятия и други дейности.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини