Не е ясно на кои производители на ток плаща държавата

Кои производители на ток в България получават пари от Националната електрическа компания (НЕК)? На този въпрос официален отговор няма от страна на НЕК. И в Министерството на енергетиката, което е и принципал на НЕК, също не знаят на кого превежда пари подопечната им фирма.

Към края на юни извършените плащания на НЕК към производители на ток са за 2,3 млрд. лв. С това НЕК е покрила 88% от плащанията си към производители на ток - въглищни централи, ВЕИ-та, когенерации, зелени и водноелектрически централи, АЕЦ, американски тецове и др. Задълженията в края на полугодието са за 1,5 млрд. лв., като от тях близо 190 млн. лв. са просрочени, показват данни на ведомството на Теменужка Петкова, предоставени на в. "Сега". Това означава, че министерството и министърът знаят колко и какво дължи НЕК, но не и на кого е задлъжняла. Отговор от НЕК на запитване от вестника по ЗДОИ няма. 

Тези дни от забавяне в плащанията се оплака шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев, който не скри колко дължи електрическата компания. Пред БНР той коментира, че НЕК е задлъжняла с около 90 млн. лв. за купения от АЕЦ-а ток. Затова и централата ще си прихване 40 млн. лв. от задълженията и няма да плати дивидент на държавата.

Плащанията на НЕК винаги са предизвиквали интерес, особено що се отнася до имената на фирмите партньори. Преди две години например излязоха любопитни данни за начина, по който държавната фирма се е издължавала на производителите на ток. На фона на сериозните си финансови проблеми закъсалата електрическа компания тогава е била особено стриктна към фирмите, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Задълженията към държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", както и към свързаните с енергийния бос ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел" били покривани по възможно най-коректния начин, докато останалите фирми е трябвало да чакат.

Плащания с приоритет е имало и към ТЕЦ "Свилоза" и сливенската "Топлофикация". В предоставената справка бяха включени 50 компании, към които са били нареждани плащания. Само 34 от производителите са получили 50% и над 50% от парите, които електрическата компания им дължи. За разлика от фирмите фаворити част от останалите компании са получавали само между 20 и 30% от дължимите суми.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини