Бившият шеф на НЕК: Не знам защо съм отстранен, разбрах го на плажа

"Не знам защо съм отстранен. Разбрах го на плажа. Предполагам, че решението е взето под натиск. Върху мен самия е оказван натиск за провеждане на фиктивни търгове с електроенергия от страна на търговци и от по-висшестоящи", заяви отстраненият миналия петък изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев, цитиран от Mediapool.

Миналия петък привечер Съветът на директорите на БЕХ оповести, че новият изпълнителен директор и член на Съвета на директорите е Иван Йончев, който сменя Петър Илиев. Йовчев ръководеше БЕХ по времето на правителството на Пламен Орешарски, но към края на мандата бе заменен от Жаклин Коен, когото министър Теменужка Петкова отстрани през 2016 г. заради несправяне с работата. Свързваният с Мултигруп Коен бе върнат в НЕК преди около 2 седмици, припомня Mediapool.

Формално Петър Илиев все още е на поста си, а смяната ще стане реалност след вписването на новия ръководител в Търговския регистър.

На пресконференция днес Илиев отклони въпросите кои фирми и хора са му оказвали натиск, но увери, че не се е поддавал на такъв. От думите му се подразбра, че именно това е причината за смяната му само седмица, след като подадената от него оставка бе отхвърлена от Съвета на директорите на БЕХ, а енергийния министър увери, че държавната енергетика не може да се лиши от специалист като него.

Илиев ясно отрече премиерът да е сред оказвалите му натиск.

Според него цената на тока и проблемите в енергийния пазар застрашават националната сигурност на България.

"На практика в България има излишен ток, а ние страдаме от липсата на ток", посочи той и допълни, че електроенергията се субсидира от всички, а голяма част от парите се изнасят "неоправдано", което застрашава енергийния пазар.

Запитан има ли манипулации на борсата Илиев отговори, че "правилата са такива, че няма правила" и всеки продава на себе си. Той призова журналистите да погледнат сделките на електроенергия и това кой е купувал електрическа енергия под себестойност.

Петър Илиев увери, че е работил в полза на НЕК, че оставя компанията в много добро състояние - на печалба от близо 4

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини