Русинова не се отказва от минималните осигурителни доходи за 2017 г.

Държавата явно няма намерение да се преразглежда системата на минимални осигурителни доходи за 2017 г. Въпреки напрежението и категоричния отказ на бизнеса да участва в преговорите със синдикатите в края на миналата седмица социалният министър Зорница Русинова е дала формалното им начало.

В края на юли бизнесът поиска от министрите на труда и финансите да се отмени тази процедура, а по-късно синдикатите заплашиха с протест, ако това се случи. Работодателите настояват да бъде приет консенсусен модел за определяне на минималната заплата.

От указанията на Социалното министерство става ясно, че позициите на държавата и бизнеса се разминават кардинално, пише в. "Сега".

"Практиката по договаряне на минималните осигурителни прагове продължава да играе позитивна роля за изсветляване на неформалната икономика, за стимулиране на коректната конкуренция между производителите, за гарантиране на осигурителните права на наетите", мотивира се социалният министър.

"Административно определяните прагове се разминава драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, с динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените. Този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация", е позицията на бизнеса.

Русинова посочва, че преговорите трябва да приключат до 2 септември, когато трябва да се представи за обсъждане проектът на бюджет 2017. Според указанията й от 1 януари минималната заплата ще се увеличи с 40 лв. до 460 лв. Работодателите припомнят, че този размер не е съгласуван с тях.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини