С проектозакон ще се повишава качеството на социалните услуги

До края на годината се очаква да е готов проектозакон за социалните услуги, който да гарантира тяхното качество. Дотогава трябва да приключи и реформата в системата на ТЕЛК. Това се разбра от думите на социалния министър Зорница Русинова в сутрешния блок на БНТ.

Досега не е имало специален закон, който да урежда социалните услуги. Изготвяният в момента проект цели да повиши тяхното качество като се определят стандарти за комплексно обслужване. Идеята е да има центрове за така наречените интегрирани услуги, тоест хората, които ги ползват да имат достъп едновременно до различни видове специалисти и високо качество на услугите. Такава нужда имат, например, децата с увреждания, обясни Русинова в коментар и на протеста на майките с такива деца през изминалата седмица.

Русинова обясни и че децата с увреждания се нуждаят не само от финансова подкрепа, но и от нормален достъп до образование и др., за което се разчитало на помощта на местните власти. В приетия от правителството проект се залага най-сериозно подпомагане на децата с висока степен на увреждания - 90 на сто.

По данни на социалното ведомство общо 26 хил. са децата с увреждания, най-голяма групата на тези с50-70% увреждане, 6300 са с над 70%.

На въпрос какви мерки се предвиждат за децата с увреждания след навършване на пълнолетие, когато за тях помощта рязко спада, министърът обясни, че се търси решение с реформата в социалните услуги както и с бюджета за 2017 г. без да даде повече подробности.

До края на годината трябва да завърши и започналата реформа в системата на ТЕЛК, по която се работи съвместно със здравното министерство и неправителствени организации, обяви още Русинова.

Готвят се и промени в кодекса за социално осигуряване, чрез които майките, които се върнат на работа през първата година от майчинството, да могат да получават освен заплатите си и 50% от помощта за отглеждане на дете.

Тя съобщи още, че до 15 октомври е удължен срокът за договаряне на минималните осигурителни прагове за идната година по браншове като припомни, че ако не се постигне съгласие, тя като социален министър има право административно да ги определи - като ги задържи на сегашното им равнище или ги повиши.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини