Архитекти: Да се конфискуват запалени исторически сгради

Обществен съвет за защита на културното наследство в Пловдив настоява в отворено писмо за спешни мерки по отношение на изгорелите тютюневи складове.

Писмото е адресирано до премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов, обявиха на протест пред община Пловдив вчера инициаторите арх. Петкана Бакалова и адвокатът Владимир Дончев.

В писмото се настоява за незабавно изготвяне на техническа експертиза за състоянието на складовете и аварийното им укрепване, предаде БТА. 

Според арх. Бакалова общината може и трябва да придобие право на собственост над тези имоти, тъй като по думите й "не може един частен интерес да бъде поставен над обществения". 

От съвета настояват и за спешна концепция за бъдещето на културния ансамбъл, която трябва да се подготви съвместно от общината и културните институции в Пловдив. 

Не на последно място в писмото настояват "за адекватни наказания по отношение на тези, които са допуснали това да се случи".

Искаме на първо време сградата да бъде укрепена по най-бързия начин, което е в ръцете на местната власт. Най-ценното в момента е да се запази фасадата на изгорелите сгради, която е съхранена", обясни председателят на Камарата на архитектите в Пловдив Петко Костадинов, цитиран от Нова ТВ.

"Настояваме и за бързи законодателни промени в Закона за културното наследство, където безстопанственото отношение на собствениците към сгради, които са паметници на културата,да се криминализира. Второ, когато има посегателство като разрушаване или умишлен палеж, държавата да конфискува имот”, заяви още Петко Костадинов.

По време на огледа на опожарените паметници на културата в понеделнек сутрин министърът на културата Вежди Рашидов се закани, че ще бъдат наложени големи санкции - по 30 000 лева за сграда. Той заяви също, че складовете трябва да бъдат възстановени в автентичния им вид. 

При неизвестни все още обстоятелства на 20 август избухна пожар в една от сградите от Тютюневия град в Пловдив, следствие на което изгоряха четири тютюневи склада, собственост на различни физически и юридически лица.

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на бездомник за подпалването на тютюневите складове. Изяснява се дали има съучастници на задържания 44-годишен Любомир Данчев. 

Главният прокурор Сотир Цацаров се среща днес в Пловдив с прокурори и полицаи, за да набележи спешни мерки по разследването на случая.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини