Първи български медал в Рио, бронз за Елица Янкова. Преглед на печата

Бронзовият медал на Елица Янкова от Олимпиадата в Рио де Жанейро е водеща тема за вестниците в четвъртък.  

„България вече е в списъка със спечелени медали на Олимпиадата в Рио. 21-годишната Елица Янкова спечели бронзов медал в борбата. „Бронзът значи много. Исках да покажа на чужденците къде е България и че все още го има българският дух. Знаех, че няма какво да губя. Това беше ключът“, заяви Ели пред БНТ секунди след постижението. В схватката варненката победи със 7:6 и съперничката си от Аржентина гордо сложи на гърдите си първото отличие за страната от тези Олимпийски игри. Янкова спечели четири мача и загуби само един.” – в. „Труд”

„Състезателката по борба Елица Янкова спечели първия български медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро. 21-годишната дебютантка завоюва бронз в категория до 48 кг. след трудна победа над аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес със 7:6 точки. Янкова започна отлично битката за медала и натрупа солиден аванс от 7:2 точки след първите четири минути. Българката позволи да бъде хвърлена за четири точки и така аржентинката успя да стопи изоставането си само до една точка при минута и половина до края. Младата боркиня от Варна, за която това беше пети мач за деня, вложи всички сили и съумя да задържи крехкия си аванс до изтичането на последната секунда. По този начин беше спазена традицията България неизменно да печели поне по един медал в борбата на всяка една олимпиада от 1956 г. насам...” – в. „Дневник”.

„Елица Янкова спечели бронзов медал в кат. 48 кг на женската борба и донесе първото отличие за България от олимпийските игри в Рио де Жанейро `16! "Този медал означава много за мен! Защото откакто започна олимпиадата, само четем някакви негативни неща. Че сме само туристи и какви ли още не. Искаме да се знае, че България още има дух! Ключът беше, че няма какво да губя. Можех само да спечеля. Посвещавам медала на целия отбор, на треньорите и на мен", сподели развълнуваната Елица пред БНТ. Старши треньорът на женския национален отбор Серафим Бързаков добави: "Елица успя с много дух, с много тренировки и лишения. Показа дух и воля за победа!" 21-годишната варненка, сребърна медалистка от Европейските игри в Баку `15, победи с технически туш камерунката Ребека Муамбо в I кръг, а във втория надви бронзовата медалистка на последните две световни първенства и трета на европейското в Рига тази пролет - Милана Дадашева (Рус). Янкова изоставаше с 0:4 т., но с чудесни хватки успя да обърне резултата в своя полза и завърши с 9:4. На 1/4-финала Янкова успя да победи драматично колумбийката Каролина Кастильо Идалго, трета на Панамериканските игри миналата година. Кастильо поведе с 2:0 точки, Елица изравни при 2:2, което й носеше победата при равенство накрая, заради факта, че е направила последните точки. В последните секунди колумбийката започна акция, постави Янкова в тежка позиция, но времето изтече, преди да успее да мине зад гърба й за нови точки. Последва протест на колумбийските треньори, който бе отхвърлен и така на българката бе дадена още една точка за крайното 3:2. За мястото на финала Янкова обаче загуби с туш от Мария Стадник. Представителката на Азербайджан е шампионка на последните 4 европейски първенства, а също така е бронзова медалистка от последното световно първенство - в Лас Вегас през 2015 г. Треньор на азербайджанката е Симеон Щерев. Така Янкова се бори за бронзовия медал срещу аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес и спечели решителната схватка драматично със 7:6 т...” – в. „Сега”.

Все по-нажежената атмосфера около президентските номинации също намира отражение на страниците на всекидневниците.

„Луд скандал се е разразил на пленума на БСП заради АБВ. Коалиционната политика на партията за президентските избори бе последна точка от заседанието на националния съвет на партията, който приключи току-що на "Позитано" 20. Решението е червените да играят в широка коалиция, но днес не бе записано кои партии ще участват и как точно ще се казва тя. Основно вътрешната опозиция на Корнелия Нинова скачала срещу това, че Георги Първанов превзема партията отвътре и как се дава много власт на АБВ. В крайна сметка ръководството получило мандат да води преговори с всяка партия, която би подкрепила кандидатурата на номинирания по-рано през деня генерал Румен Радев. Политическите условия ни задължават да търсим още по-широка подкрепа за нашата политика и кандидати от други партии и граждански организации, обяснили от ръководството. Затова посочили като потенциални партньори освен партиите "БСП лява България" и АБВ, и други леви и национални отговорни партии и коалиции, както и граждански организации и съюзи като Български Антифашистски съюз, Отечествения съюз и съюзите на военните и патриотичните организации. В БСП са категорични, че няма да си сътрудничат, нито да се коалират с ГЕРБ и партиите от управляващата коалиция, както и с ксенофобски, екстремистки и популистки партии.” – в. „24 часа”.

„БСП избра ген. Румен Радев за свой кандидат-президент след инфарктен пленум, нажежил до червено страстите в БСП. За бившия шеф на ВВС гласуваха 99 членове на Националния съвет на партията. Основният му конкурент - проф. Румен Гечев събра 38 гласа, последен остана Таско Ерменков - с 13. До решението днес се стигна след таен вот, порой от самоотводи, взаимни обвинения за интригантство и обяснения в любов към партията и ... ЦСКА. От седмината претенденти до финалната битка достигнаха трима. Бившият лидер на БСП Михаил Миков, евродепутатът Илияна Йотова и активистът от "Овча купел" Марио Трайков си направиха самоотводи още преди да се стигне до изслушването им. Янаки Стоилов също сам се отказа от участие, но стори това, след като представи концепцията си. От трибуната той влезе в спор със зам.-председателя на партията Стефан Данаилов, който предизвика скандал, обвинявайки част от членовете на Изпълнителното бюро в заговор срещу соцлидера Корнелия Нинова, защото искали да наложат омбудсмана Мая Манолова за кандидат-президент. "Ти може да си добър актьор, но си лош режисьор", обърнал се той към Данаилов. По-късно пред журналисти Стоилов обясни отказа си така: "В такава сложна ситуация едва ли можеше да разчитам на последователна и искрена подкрепа на ръководството". Пред съпартийците си обаче е посочил като причина нежеланието си да участва "във вече свирен мач". Отправил и тежки критики към партийното ръководство. "Вижданията ми за политика, суверенитет и социална политика съвпадат с вашите", обърнал се ген. Радев към червените при представянето си. Попитан как би се определил - като ляв или десен, той отговорил "Българин съм", разказаха участници в пленума. С аплодисменти било посрещнато и признанието му, че от малък е фен на ЦСКА след въпрос на Стефан Данаилов от кой отбор е. Радев подчертал, че е приел да бъде номиниран от БСП след разговор единствено с Корнелия Нинова, не е получавал покани от АБВ и не е провеждал консултации с тях... Още преди изслушването му със скандал от "Позитано" си тръгна Костадин Паскалев - един от обвинените в заговор срещу Нинова. "Изборът е предрешен, а решенията се диктуват отвън", казал той. "Това, което се случва в БСП е неморално и независимо дали приемате оставката ми, аз се разграничавам от него", посочил Паскалев. Той обвинил съпартийците си, че личните им разправии взели връх над каузата. Точно в 19 ч. соцлидерът Корнелия Нинова обяви новината за избора, а до нея застана ген. Радев, който бе успял да се спретне в официален вид - със сако и вратовръзка, макар на влизане да бе облечен неофициално. „Не се съмнявайте, че БСП е готова за тези избори и ще ги спечели", отсече Нинова. На въпрос дали столетницата разполага с подходящ за полета пилот и самолет, Нинова с усмивка отговори - "сериозно подготвен при това". Кой ще бъде вицепрезидент Радев ще реши, след като изслуша мнението коалиционните партньори...” – в . „Стандарт”.

„Фаворитите на ДСБ от номинираните за кандидат-президент от Реформаторския блок са Трайчо Трайков, Гроздан Караджов и Велислав Минеков. Това каза лидерът на партията Радан Кънев. Той определи тримата като равностойни опозиционни кандидатури, катo впечатлението му е на база вчерашното препитване на номинираните. И тримата са отхвърлили възможността да бъдат кандидати за вицепрезиденти в двойка с човек от ГЕРБ. Вчера генерал Димо Гяуров се отказа да се бори в президентската надпревара. Обединителната формула на блока е граждански кандидат, каза още Кънев. От партията му се отказаха да предлагат претендент и делегираха това на Гражданския съвет. Те издигнаха Трайчо Трайков и Гроздан Караджов. Велислав Минеков е поискал да изслушването на бъде приета декларация, която разграничава Реформаторския блок от правителството. Кънев смята, че е възможно такъв документ да бъде приет, тъй като професор Минеков е предложен от "Движение България на гражданите", а и никой от партиите не е изразил друго мнение на Изпълнителния съвет на блока, на който бяха препитвани кандидатите. Кандидат-президент от ГЕРБ и кандидат за вицепрезидент от ДСБ или Реформаторския блок е категорично неприемливо, каза Кънев в коментар на все повечето мнения за общо явяване на двете партии. Той припомни, че от ДСБ на няколко пъти са предлагали на ГЕРБ всички формации от ЕНП да подкрепят заедно общи независими кандидати. Това обаче не беше прието.” – в. „Дневник”.

„ГЕРБ избра „Работим в интерес на гражданите“ за девиз на изборите "Работим в интерес на гражданите" ще е предизборният слоган на ГЕРБ за изборите за президент и вицепрезидент, съобщиха от пресцентъра на партията. Решението е окончателно и е взето на днешно заседание на Националният предизборен щаб. На заседанието е приета и визия за графичното оформление на слогана. Одобрени са и визията за предизборните плакати и за всички останали агитационни и рекламни материали, които ГЕРБ ще използва по време на предизборната кампания за президент и вицепрезидент. Структурирана и одобрена е и концепцията на партията за предизборните активности на ГЕРБ в Интернет и социалните мрежи. До 31 август ще бъдат утвърдени и областните и общинските предизборни щабове на партията в страната. Официалното откриване на предизборната кампания на ГЕРБ ще е на 9 октомври и по традиция ще се проведе в зала "Арена Армеец" в София. Закриването на кампанията ще е на 4 ноември 2016 г. в Пловдив.” – в. „Сега”.

Вестниците проследяват и финала на процеса, придобил известност като „Батко и братко”.

„Седемгодишната съдебна сага "Батко и братко" приключи и на трета инстанция с оправдателна присъда за бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Състав на Върховния касационен съд (ВКС) потвърди, че обвиненията срещу Георгиев са несъставомерни. Бившият шеф фонда, станал известен като Батко, бе обвинен в длъжностно престъпление, свързано с това, че е сключил 8 договора с фирми на братята му Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв. Според магистратите Георгиев не бил възложител на въпросните поръчки, а такива били областните пътни управления, които на практика са сключвали договорите с фирмите на братята му "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти". Тъй като Георгиев не е възложител, ВКС, както и по-долните съдебни инстанции, приема, че няма как да е нарушил и забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица. Съдът приема "напълно несъстоятелни" доводите на прокуратурата, че след като Георгиев е овластил директорите на областните дирекции да провеждат обществени поръчки, то те действали от негово име. "Георгиев не е оказвал и влияние, на който и да е от членовете на определените комисии при вземане на решенията им, нито на директорите, като по делото не са налице и каквито и да са твърдения в тази насока. Отношението му към тези договори е било само да ги одобрява с подпис, след като процедурите вече са приключени окончателно", пишат съдиите. Скандалът с възлагането на обществени поръчки на фирми на братята на Веселин Георгиев избухна през 2008 г. и доведе до спиране на пари от Брюксел - 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР.” – в. „24 часа”.

„След 8 години дела и спрени десетки милиони европейски средства за България скандалът "Батко и братко" приключи с оправдаването на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, станал известен с прозвището Батко. Георгиев бе одобрил поръчки за над 38 млн. лв. за фирми на братята си. Скандалът избухна през 2008 г. и доведе до спиране на пари от Брюксел - 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР. Върховният касационен съд окончателно прие, че Георгиев не е извършил престъплението по служба. Той потвърди решението на Софийския апелативен съд, който пък се съгласи с оправдателната присъда на Георгиев, произнесена от съдия Петя Крънчева от Софийския градския съд през 2015 г.
Георгиев беше подсъдим за длъжностно престъпление, свързано с това, че е сключил 8 договора с фирми на братята му Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв. И трите съдебни инстанции, произнесли се по обвиненията му, обаче са категорични, че Веселин Георгиев не се е явявал възложител на въпросните поръчки, а такива са били областните пътни управления, които на практика са сключвали договорите с фирмите на братята му "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти".” – в. „Стандарт”.

Казусът с обвинената за убийството на съпруга си Анита Мейзер също е сред актуалните теми.

„Варненският окръжен съд остави за постоянно в ареста скандалната миска Анита Мейзер. 52-годишната варненка е обвинена за смъртта на съпруга си Николай Димов след умишлено нанесена телесна повреда по време на бурен секс. Вчера на миската бе повдигнато и второ обвинение – за предлагане на 30 000 евро подкуп на полицаи, за да потулят случая. Анита Мейзер предложила заплащане още с подаването на сигнала за смъртта на съпруга си по телефона в Пето РПУ във фаталната сутрин на 14 август. Това посочи прокурор Виолета Радева по време на делото. Въпросният разговор за пари е записан на диск и е приложен към досъдебното производство. По-късно Мейзер отново предложила пари в сградата на ОД на МВР. Там тя предложила на оперативния работник първо 10 000 евро, последвала оферта за 20 000 евро и накрая – за 30 000 евро. По време на делото вчера беше потвърдена причината за смъртта на съпруга є – асфиксия от затягане на кабелни стяжки, или т. нар. свински опашки около врата му. Анита е съзнавала, че поставя в опасност живота на съпруга си, посочи още прокурорът. Защитата на Анита Мейзер от двама адвокати, сред които бившият шеф на Варненския затвор Росен Желязков, поиска домашен арест за обвиняемата. Според тезата им клиентката им съдействала на разследването от самото начало, а и нямало никакви доказателства, че е предлагала подкуп, освен твърденията на един униформен служител. “Аз съм невинна, аз съм майка и жена! Обичам мъжа си, защо да го убивам, имахме планове да празнуваме рождения му ден. Аз съм съдействала 100% на разследването и ще съдействам… Навлизам в т.нар. климакс и полудявам отвътре”, каза пред съда Анита Мейзер, която хлипаше непрекъснато. Още при влизането й в съдебната зала тя плачеше на глас, но приятели и близки на починалия Николай започнаха да й викат: “Хайде, стига с този цирк на опечалена вдовица.” Съдът обаче не се трогна и я остави в ареста. Според съдия Соня Нейкова има опасност обвиняемата да се укрие или да извърши друго престъпление. Оказа се, че разследващите не са намерили американския й паспорт и Мейзер представяла само българската си лична карта. “Поредицата от престъпни деяния – с предлагане на пари, показва, че тя е готова на всичко, за да избегне наказателна отговорност по отношение на смъртта на съпруга си”, посочи съдът. При обявяване на решението на съда за постоянен арест бившата миска припадна и се свлече в ръцете на полицейската охрана. Започнаха да я свестяват с вода и я измъкнаха през друга врата от залата.” – в. „Труд”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини