Ген. Димо Гяуров се отказа от битката за президентския пост

Още един от номинираните за кандидат-президент от Реформаторския блок - Димо Гяуров, обяви, че се отказва от надпреварата.

Така от общо седем номинации остават пет, след като миналата седмица  се отказа и Огнян Герджиков, който бе номиниран от БНД, но и от структури на БСП. 

Днес в централата на СДС на "Раковски 134" се проведе събеседване кандидатите. 

След като обяви отказа си, Димо Гяуров коментира, че есвикнал да побеждава, а не просто да се състезава, предаде БНР.

"Аз дойдох да благодаря на Реформаторския блок за оценката, която получавам с факта, че споменават моето име и да им кажа, че не съм кандидат", каза бившият шеф на Националната разузнавателна служба. 

Гяуров уточни, че не е съгласен с процедурата за избор. Според него е трябвало да има отворени избори и възможност да бъдат издигани кандидати не само от отделните партии, а от всички формации на гражданското общество. 

След това Изпълнителният съвет на РБ изслушва четирима от кандидатите. Първи своите виждания представиха издигнатият от ДБГ скулптор Велислав Минеков и депутатът от Гражданската квота Гроздан Караджов, които обаче на излизане отказаха коментари пред журналистите. Минеков спомена само, че е бил питан за свои статуси във Фейсбук, цитира го "Дневник".

След тях влязоха генералът от резерва Съби Събев, който е номинация на БЗНС, и бившият министър на икономиката в първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков, който сега е общински съветник от РБ. 

Събев заяви, че би приел да е кандидат-президент, ако го издигнат. Според него президентът трябва да работи за единението на нацията.

Попитан за "генералската мода" на тези избори, той заяви, че генералите са български граждани със своите права и не бива да се търси сензация в номиниранет. 

Някои казват, че това е може би поради липса на политическо лидерство в партиите, коментира той, цитиран от БТА. 

Според него обаче е добър знак, че се търсят кандидати и сред "запасното воинство", тъй като там има сериозна експертиза и опит за заемане на висши държавни постове.

Помолен за коментар на оставката на командира на ВВС ген. Румен Радев, който е най-вероятната кандидатура на БСП и АБВ, Събев заяви, че се е учудил от това решение, тъй като според него е имал добри изгледи за кариера. 

"Има едно правило - капитанът последен напуска кораба. ВВС не са катастрофирали напълно, за да напуска той кораба. Тепърва започват сериозните усилия и инвестициите в модернизацията на ВВС", коментира още той. 

По здравословни причини отсъства лидерът на Народна партия "Свобода и достойнтво" (НПСД) Корман Исмаилов. 

До края на седмицата трябва да бъдат съобщени и данните от социологическо изследване и от допитване до партийния актив кой да е кандидатът. Последната дума обаче, ще е на лидерите на партиите в РБ. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини