"Ислямска държава” стояла зад пресечения атентат в Канада

Убитият от канадската полиция в Стратрой, Онтарио Арън Драйвър е бил боец на "Ислямска държава", твърди групировката, както предадоха Ройтерс и БТА.

Съобщение на свързаната с ИДИЛ новинарска агенция "Амак" е било засечено от американската разузнавателна група SITE, която следи ислямистката активност в интернет.

Нападението е щяло да бъде насочено против полицията в Канада според "Амак". Пропагандната агенция припомня призивите на ИДИЛ да бъда извършвани нападения против страните, която участват в антиджихадистката коалиция.

Полицията в Онтарио съобщи, че Драйвър е бил на път да нападне голям оживен градски център със самоделна бомба.

Драйвър е искал да се пребори с изолацията в своето разпаднало се семейство, като се свърже с радикализирани младежи, съобщава Франс прес. А според репортаж на Си Би Си баща му го отхвърлил, след като на 14 години Арън бил хванат да пуши марихуана във влак.

Обърканият младеж, роден в католическо семейство, поставил под въпрос вярванията си, четял Библията, следял дебатите между християни и мюсюлмани и в началото на това десетилетие се обърнал окончателно към исляма.

През същия период той живеел в семейно жилище, но нямал приятели и не казвал никога къде ходи и какво прави. Общуването му с радикализирани младежи довело до издаването на съдебна заповед да се премести при сестра си в община Стратрой.

Именно пред нейния дом го завари акция на елитни части на Канадската кралска жандармерия. Той е загинал, след като задействал взривно устройство, което ранило шофьора. Не е ясно дали Драйвър е умрял от експлозията или от куршумите на полицията.

По-рано канадската федерална полиция съобщи, че младият мъж се е заклел във вярност към "Ислямска държава". Видеоклип в този дух бил засечен от американското ФБР, а то незабавно предупредило Канада, че се готви нападение.

В "мъченическия видеоклип" Драйвър цитира стихове от Корана и се зарича, че ще извърши нападение в канадски град.

"О, Канада, ти получи множество предупреждения, много пъти ти се каза какво ще стане с тези, които се бият срещу "Ислямска държава", казва в клипа мъж с черна качулка, идентифициран от полицията като Арън Драйвър.

Видеоклипът бе показзан от канадската жандармерия на пресконференция в Отава. Заканата в него е, че ще има нападение в следващите 72 часа със самоделно взривно устройство в пиков час в голям град.

Нямало данни Драйвър да се е подготвял за атентата със съучастници. Полицията уточни, че той не е бил постоянно следен, но са го държали под наблюдение.

Миналата година Драйвър, който използвал псевдонима Харун Абдурахман, бил арестуван за открито изразяване на подкрепа за ИДИЛ в социалните мрежи в интернет. Съд му забранил да използва компютри, да влиза в социалните мрежи и да поддържа контакти с "Ислямска държава".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини