Тютюн за смучене хит в САЩ

Тютюнът за смучене е ароматен и дискретен. Той прилича на пакетче чай и се продава в малки метални кутии. Водещ американски тютюнопроизводител се надява "Камел снус" да стане хит сред пушачите, на които е омръзнало да излизат навън за цигара, предаде Асошиейтед прес.

Снусът е популярен отдавна в Швеция, където е създаден. Той е забранен почти навсякъде в ЕС от 2004 г. заради опасения, че съдържа карциногенни вещества. В САЩ обаче бездимният тютюн е разрешен.

Според някои учени той е добра алтернатива на тютюнопушенето, защото при него рискът от рак на белите дробове е по-малък. Други се опасяват, че при него нарастват лезиите в устата и ракът на панкреаса. Лекарите се чудят дали снусът може да помогне на пушачите да спрат цигарите или ще предизвика още една зависимост.

Корпорацията "Рейнолдс Америка", която е вторият най-голям тютюнопроизводител в САЩ, произвежда "Камел снус" от 2006 г. Досега тя го продава в щатите Тексас и Орегон, но от догодина започва национална маркетингова кампания. Американските тютюневи компании лансират снус като отговор на намаляващите продажби на цигари и потребителското търсене. Тъй като забраните за пушене на обществено място нарастват, пушачите искат социално приемливи алтернативи.

Снус е популярен и сред миньорите, защото и най-малката искра може да предизвика експлозия в мините, а също и сред ловците. Още две компании освен "Рейнолдс" произвеждат пробно снус. "Рейнолдс" експериментира също с разтворим тютюн.

Учените имат малко информация за усвояването на никотина и токсичността на новите продукти. Данните за снуса са твърде малко, за да може да бъде сравнена една доза с цигарите или с тютюна за дъвчене. Изследване на "Камел снус" доказа, че в него има поне два карциногена. А тъй като снус лесно се прикрива, децата могат лесно да го смучат без родителите и учителите им да забелязват.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини