Спасяват хора с органи от прасета до 10 години?

Американски и чешки учени участват в научен експеримент, който в бъдеще би могъл да осигури почти неограничени запаси от органи за трансплантации при хора - сърца, черен дроб, панкреас и бъбреци.

Органите обаче ще се отглеждат у генетично модифицирани прасета, съобщава zdrave.net. Такива се отглеждат в момента в специална ферма към една от най-добрите болници в света - Mayo Clinic в Минесота, САЩ.

Функциите и качествата на органите при прасетата са много сходни с тези при хората. За момента е постигнато успешно трансплантиране на сърце от прасе при маймуна павиан.

При добри резултати органи от прасета ще могат масово да се присаждат на хора, твърди проф. Кристофър МакГрегър от изследователския екип.

Животните се отглеждат при спазването на строги критерии за безопасност - само хора от екипа имат право да се доближават до тях, и то само с предпазни маски, хирургични ръкавици и престилки.

Хранят се предимно с вегетарианска храна, която преминава специална обработка, водата и въздухът непрекъснато се пречистват, компютър регулира температурата в помещенията.

Животните и техните органи не трябва да бъдат застрашени от инфекции и вируси, които ще ги направят негодни за употреба, обясняват учените.

Трансплантациите на органи от животни на хора са огромна надежда за пациентите при задълбочаващата се липса на органи в целия свят.

Към момента съотношението на донорите към нуждаещите се в листите на чакащите е едно към сто и се очаква проблемът да се задълбочава в бъдеще. Затова научни изследвания в тази посока са изключително необходими, смятат хората от екипа в Mayo Clinic.

В екипа изследователи има и чешки учени, предвижда се до няколко години подобен център да бъде построен в Бърно.

Трансплантациите на животински органи при хора могат да станат възможни след 8 до 10 години, твърдят учените.

До момента са правени два или три подобни опита. Първият датира от 1966 г., но жената е починала няколко часа след операцията.

През 1984 г. малко дете е живяло 18 дни със сърце, получено от животно, и това е бил огромен пробив за времето си, припомнят от екипа в Mayo Clinic.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини