Етиопия си иска съкровищата

Етиопските власти поискаха от няколко музея и библиотеки във Великобритания да върнат стотици ценни предмети, сред които кралска корона, отмъкнати от британската армия, пише седмичникът Индипендънт он Сънди.

Етиопският президент Гирма Волде-Гиоргис лично е писал на Британския музей, на Британската библиотека и на библиотеката на Кембриджския университет с настояване да върнат близо 400 ценни предмета, заграбени по време на битката при Магдала. Това е загуба за националното културно наследство.

Присвояването на тези съкровища не е оправдано от международното право, се казва в писмото на етиопския президент. Дойде време да се върнат на Етиопия скритите съкровища, подчертава той. Ценните предмети са заграбени от британската армия при превземането на крепостта Магдала през 1868 г. при наказателна експедиция след пленяването на няколко британци.

След тази битка етиопският император Теодорос II се самоубива. Като правило британските музеи се противопоставят на връщането на експонати, изтъквайки, че те са запазени в музеите на Великобритания и може да се видят от всички.

Но случаят със съкровищата от Магдала е различен, защото исторически е установено, че предметите са откраднати, а не са били обект на някаква сделка. Това е пладнешки обир, цитира Индипендънт он Сънди, изказване на етиопския посланик в Лондон.

Източник: today.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини