Жените живеели по-дълго. Защо ли?

Европейски социолози се заели с мащабно изследване, в което включили 25 държави. Целта им била да изяснят в коя страна продължителността на живота на мъже и жените е най-малка и къде е най-голяма.

Оказало се, че най-дълго живеят французойките. Там средната продължителност на живот на жените е 85,4 години. Съвсем малко след тях се нареждат италианките с 85,3 години.
Следват Испания (85 г.), Финландия (84,2 г.)и Швеция (84 г.). Германия се оказва на осмо място (83,4 г.), а Англия на шестнадесето - 82, 7 години.

Според статистиката мъжете живеят по-малко от жените. Най-дълголетни са италианците. В тази страна представителите на силния пол доживяват средно до 80,4 години. Следват шведите - 80,3 г. и французите - 79, 6 години. Англичаните
доживяват средно до 79, 5 години, германците - 79 г., а поляците до 74, 6 години.

Къде сме ние?
Според данни на Националният статистически институт във България средната продължителност на живот за периода 2005-2007 година е : при мъжете - 69,2 години, а при жените 76,3 г.Това ме навежда на мисълта, че най-добри условия за
живот вероятно има във Франция и Италия или това се дължи на средиземноморската им диета. Ето нещо по въпроса :

Многото зеленчуци, риба и зехтин са ключът към здравето и красотата.
Оказава се, че хората от Южна Европа страдат много по-малко от сърдечно-съдови заболявания отколкото тези, които живеят в северната част на континента или в САЩ.

И това не се дължи на някакви сложни генетично обусловени, ДНК-закодирани или еволюционно-определени особености на "средиземноморците", а чисто и просто на хранителния им режим.

Ето какво представлява средиземноморския хранителен режим и защо е полезен за здравето:

-Плодове и зеленчуци на обяд и вечеря ( много витамин С и анти-оксиданти)

-Зърнени храни ( макарони, ориз) в достатъчни количества всеки ден ( фибри)

-Сушени плодове 2-3 пъти в седмицата ( магнезий, витамин В9)

-Риба- поне 3 пъти в седмицата ( мастни киселини Омега 3, които намаляват лошия холестерол)

-2-3 чаши вино на ден ( флавоноиди, които са силен анти-оксидант)

-Зехтин за готвене и подправяне на салатите ( богат на мастни киселини)

Този начин на хранене е изключително полезен за здравето, стига количеството приета храна да не надвишава дневните ви нужди от калории.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини