Две трети от българите виждат заплаха в турското влияние у нас

Две трети от българите смятат турското влияние в страната ни като заплаха. За това оказват влияние историческа обусловеност, както и събитията от началото на годината, свързани с ДПС, и тиражираните в публичното пространство опасения за намеса на Турция във вътрешните работи на България.

Това сочи проучване на Изследователски център "Тренд". То е проведено сред 1000 пълнолетни български граждани чрез лични стандартизирани интервюта в периода между 2 и 11 юли 2016 г.

Уточнява се, че допитването е направено преди събитията в Ница и опита за военен преврат в Турция.

Подчертано негативни са и нагласите към Турция, като близо половината от запитаните декларират по-скоро отрицателно отношение, а само една пета изразяват положително отношение към съседката ни.

Иначе - терористичните атентати, радикалният ислям и бежанците са трите най-големи заплахи според българите. Германия е страната, която събира най-много симпатии, а десетилетие след присъединяването ни в ЕС България по-скоро е спечелила от членството си, са основните изводи на проучването на „Тренд“.

От редица изброени потенциални заплахи респондентите са посочили, че най-сериозни пред страната ни са терористичните атентати, радикалният ислям и бежанска криза.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини