Разпределят делото срещу отказаната регистрация на ДОСТ

В деловодството на Търговската колегия на Върховния касационен съд делото срещу отказа на СГС да впише ПП "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) в регистъра на политическите партии, ще бъде публично разпределено чрез системата за случайно разпределение на дела.

На 15 юли във Върховния касационен съд чрез Софийския градски съд (СГС) е постъпила жалба от Лютви Местан - председател на ДОСТ срещу решението от 07.07.2016 г. на СГС по делото, с което съдът отказва вписване в регистъра на политическите партии на ДОСТ, уточняват от ВКС. 

На 8 юли Софийският градски съд отказа да регистрира партията на Лютви Местан - ДОСТ. Едни от основните мотиви на съда за отказа на регистрация са свързани с абревиатурата, която е турска дума и с преобладаващия брой учредители с турски имена.

До създаването на новата партия се стигна, след като на 24 декември миналата година, навръх 55-ия си рожден ден, тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан бе отстранен от поста и изключен от партията. Драмите в ДПС и около Местан поляризираха общественото мнение и това на политиците, Ахмед Доган за едни се оказа новият Левски, а Местан – предател на националните интереси и турско мекере. Заради този скандал България и Турция се видяха принудени да си връчват протестни ноти и впоследствие бяха отзовани дипломати. 

Местан заяви на няколко пъти, че решението на СГС да откаже вписването на ДОСТ представлява брутален акт на ограничаване на конституционното право на свободно сдружаване на българските граждани. 

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини