Сега Ердоган ще засили авторитарната си власт

Настъпва период на изключително укрепване на властта на Ердоган, тези прокламации, че демокрацията е победила, трябва да ги гледаме с много сериозни резерви. Ердоган вървеше и сега вероятно ще продължи още по-усилено ще върви към един автократичен режим. Това коментира по bTV бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

„Точната дума за това, което се случи снощи и нощес в Турция е метеж – един неуспял преврат”, посочи той.

Обръщението на Ердоган турците, които го подкрепят да излязат по улиците бе спасителен ход за него. Стана ясно, че военните са подценили възможностите на Ердоган да влияе на публичното мнение, подценили са броя на привържениците на Ердоган и членската маса на неговата партия. Един преврат за да успее, първата работа е да се елиминират възможностите на властта за реакция. Киров посочи, че метежниците не са успели да елиминират държавното ръководство и армията е била разделена. „Началникът на генералния щаб, който в други случаи в историята на Турция е бил сред водачите на подобни преврати, сега беше арестуван от метежниците”.

Очакванията на Киров са масовите арести след опита за преврат да създадат сериозно напрежение във въоръжените сили. „Турската армия е втората армия в НАТО. Турция много сериозно поставя под въпрос своите възможности да бъде стратегически партньор на НАТО”, посочи бившият разузнавач.

Според него конкретна заплаха за националната сигурност на България би имало само при бежанска вълна, но при сегашната ситуация в южната ни съседка такава не може да се очаква.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини