Министър Петкова: Има инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че има проявен определен инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”.

Има проявен определен интерес в тази посока. Предстои да се развие тема и да видим какво точно ще се предложи и за какъв точно интерес става въпрос, заяви пред журналисти Петкова на въпрос дали има проявен инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”.

„Това е много важна тема. Вариантите са няколко – единият е НЕК да плати тези 550 млн. евро заедно с лихвите, които вървят към настоящия момент и да получи едно оборудване. Това е вариант, който не ни устройва, тъй като трябва да имаме яснота какво ще правим с това оборудване”, обясни Петкова.

Тя посочи, че другият вариант е свързан с партньорите ни от „Атомстройекспорт” заедно с тяхно съгласие да бъде продадено оборудването на трета страна. Този вариант е свързан със създаването на отделна компания, в която да бъдат обособени активите на едно бъдеще дружество.

„Това са активите, свързани с АЕЦ „Белене”, площадката и всички останали разходи, които са извършени с във връзка с тази площадка, които са 1 млрд. и 409 млн. лв. И този проект да бъде приватизиран чрез Агенцията за приватизация”, каза енергийният министър. Тя оцени този вариант като икономически най-издържан и изгоден.

„Във всеки един от другите варианти ще остане сума, която да е отнесена в загуба, а този вариант ще даде възможност да се получи прихода, свързан с 1 млрд. и 409 млн. лв. и дългът, който има НЕК към „Атомстройекспорт” да бъде погасен от инвеститор, който би закупил и би го реализирал като частен. Работим по отделните варианти. Искаме максимално бързо да се реши този въпрос, защото искаме да сме коректни към партньорите си към „Атомстройекспорт” и да изчистим отношенията си с тях”, заяви Теменужка Петкова.

Тя обясни, че всички, не само правителството разчитат на консенсус между всички политически партии и на тяхната експертиза в тази област, за да постигнем най-доброто за България решение.

„Премиерът пръв постави въпроса за консенсуса. Радвам се, че от БСП преповториха тази теза. Според мен това е едно добро начало и гаранция, че с общи усилия ще успеем да стигнем до най-доброто за България решение. Работим по няколко варианта, но още нямаме финален вариант, който да обявим. Искаме да вземем най-доброто, информирано решение и каквото и да е то, то ще бъде свързано с ангажименти за българската страна за поколения напред”, увери Петкова.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини