Г20 ще бори протекционизма

Най-развитите икономики в света Г20 ще работят за ускоряване на намиращата се в застой световна търговия въпреки растящия протекционизъм, опасенията от свръхкапацитет и несигурността след брекзит, заявиха министрите на търговията на Г20 на среща в Шанхай, цитирани от "Франс прес".

„Глобалното възстановяване продължава, но все още е неравномерно и не отговаря на амбициите ни за силен, устойчив и балансиран растеж. Продължават да съществуват рискови недостатъци и слаби места ", гласи общото изявление на търговските министри. Те добавят, че търговията трябва да остане "важен двигател" за стимулиране на растежа на световната икономика.

Страните от Г20, на които се падат 85% от световната търговия, отчитат, че протекционизмът се увеличава след финансовата криза, и заявяват, че новите търговски ограничения в групата са достигнали най-високо месечно равнище на регистрация, откакто Световната търговска организация започна наблюдение на процеса през 2009 г.

„Отбелязваме със загриженост, че въпреки нееднократния призив на Г20, наличността от ограничителни мерки, засягащи търговията със стоки и услуги, продължава да се покачва, "се казва в изявлението.

Министрите обещаха да се противопоставят на търговския протекционизъм и повториха обещанието да не бъдат добавяни нови защитни мерки до 2018 г..

Очаква се световният пазар да нарасне с 2,8% през 2016 г., съобщиха от СТО през април.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини