САЩ разполагат ПРО в Южна Корея, Китай и Русия скочиха

Русия и Китай скочиха след сключеното между САЩ и Южна Корея споразумение за разполагане на модерна противоракетна система за отбрана в азиатската държава, съобщават световни агенции.

Военни представители на Вашингтон и Сеул се договориха да се разгърне ПРО за неутрализиране на заплахите от страна на Северна Корея.

По-рано тази година двете държави започнаха официални преговори за разполагане на противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за прехващане на ракети със среден обсег на действие над атмосферата (Terminal High-Altitude Area Defence - THAAD).

Китай, Русия и Северна Корея обявиха, че разгръщането на системата може да помогне на американските радари да засичат ракети на техните страни и по този начин да подринат стратегическия баланс.

Заместник-министърът на отбраната на Южна Корея обяви, че системата ще бъде разгърната бързо, тъй като растящите оръжейни възможности на КНДР представляват голяма заплаха за региона.

Той добави, че двете държави са близо до решение къде е най-доброто място за разполагане на системата, като ще се спазят екологичните, здравните и други стандарти за безопасност.

Веднага след разкриването на информацията китайското външно министерство съобщи, че е изразило протеста си пред посланиците на САЩ и Южна Корея.

Според Пекин системата ще навреди на регионалния мир и стабилност и не помага за изчистване на Корейския полуостров от ядрени оръжия.

Русия пък предупреди, че системата ще донесе „непоправими последствия”,повтаряйки позицията на Китай, че е заплаха за регионалната сигурност.

Тази противоракетна система ще подкопае стабилността в региона. Надяваме се, че нашите партньори ще избегнат действия, които могат да доведат до непоправими последствия”, се казва в съобщение на руското външно ведомство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини