75% от учителите искат свобода на избора на програми и учебници

Три четвърти от учителите смятат, че е по-добре да могат сами да избират учебници, методи, програми именно, за да бъдат учителите в центъра на образователния процес.

Една четвърт възприемат твърдението, че е по-добре е учителите да не могат сами да избират учебници, методи, програми, за да има ясен стандарт и критерии в образователния процес.

Това показват данните от продължаващото изследване на „Галъп интернешънъл“ сред учители заради повишения обществен интерес към темата с въвеждането на новия закон от тази есен. Преди седмици бе оповестена и първа част, който показа най-общо, че учителите декларират увереност в силите си, но не свидетелстват за подкрепа от страна на обществото.

Също категорично - 73% - избират вариант за реформа „системата на образованието се нуждае от нова структура“, а 16% смятат, че основните проблеми на образователната система ще се оправят с кадри.

Тези резултатите пораждат хипотезите, че очевидно, когато има проблеми, те са мислени като проблеми на системата, а не на човешкия капитал.

От „Галъп” дават за пример и отговорите от противопоставянето на две съждения  „По-добре е да има повече по-възрастни учители, защото те имат повече опит“ или „По-добре е да има повече по-млади учители, защото те имат повече енергия“.

17% избират първата опция, 57% – втората, а останалите се колебаят. Както може и да се очаква, по-възрастните отговарят и с повече симпатия към опита, но дори и сред тях по-чувствително е желанието за нова енергия.

И тук, както и в първата вълна на сондаж, личи вярата в собствените сили на учителите, както и желанието за навлизане на млади хора. Картината на отговорите свидетелства ясно, че в масовите нагласи са за разрешаване на структурни проблеми в системата, с поставяне на учителя във фокуса на реформата.

В цялото изследването обаче продължава да се налага тезата, че според учителското съсловие реформите в образованието се нуждаят от продължаваща разяснителна кампания.

Подкрепят се различни предложения за разяснителни мерки по отношение на реформата. Почти единодушно - 90% - се приема идеята за провеждане на специални обучения и разяснения за учителите, така и сред родители и ученици.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини