Започна процесът за убийството на Анна Политковская

Съдебният процес срещу предполагаеми участници в убийството на руската разследваща журналистка Анна Политковская от в. "Новая газета" започна днес в Москва в руски военен съд.

Делото се води при отсъствие на поръчителите и извършителя на убийството, които така и не бяха заловени, отбелязва АФП.

Обвиняеми по делото са бившият офицер от милицията Сергей Хаджикурбанов, чеченските братя Джабраил и Ибрахим Махмудови и служителят от Федералната служба за сигурност Павел Рягузов, който е заподозрян, че е предоставил на убийците адреса на Политковская. Следователите продължават да издирват третия от братята Махмудови, Рустам, смятан за вероятния пряк извършител на убийството. Все още не са установени поръчителят и мотивите.

Председателстващият съда трябва да реши отначало дали той да бъде закрит въпреки възраженията на близките и адвокатите на жертвата. Евентуален мотив за това процесът да портече при закрити врата би бил фактът, че единият от подсъдимите е служител на специалните служби. Той вече успя да издейства делото да бъде гледано от военен съд, посочва АФП.


Политковская беше яростен критик на действията на Кремъл по време на двете войни в Чечения през 90-те години и на нарушенията на човешките права в Русия. Тя беше убита на 7 октомври 2006 г. пред апартамента й в Москва
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини