Властта обеща публичност на изводите от прокурорската проверка от ЕК

Прокурорската проверка от Европейската комисия (ЕК) е приключиладнес. Това стана ясно от отговора на министър-председателя Бойко Борисов на питане на Радан Кънев по време на петъчния парламентарен контрол.

Премиерът информира, че експертите днес приключват визитата си и си заминават. „Провеждат срещи цяла седмица”, уточни той.

Борисов изтъкна, че причина за забавянето с две седмици на поисканата от него проверка е желанието за включване на още един прокурор. Той посочи, че в прокурорската проверка участват двама прокурори от Великобритания, един от Холандия, един от Испания и един от Германия.

Бойко Борисов информира, че министърът на правосъдието Екатерина Захариева е поискала препоръките и изводите от осъществената прокурорска проверка да бъдат обявени публично, за да може всички да се запознаят с тях.

Премиерът посочи, че желанието им е май - юли догодина да сме доста напред в мерките и да поискаме отпадане на Механизма за сътрудничество(наблюдението, извършвано от Брюксел за случващото се в страната ни, б.р.).

Бойко Борисов коментира, че парламентът също полага грижи в това отношение с приемането на Закона за съдебната власт и антикорупционния закон и посочи, че следващата седмица очаква приемането на Закона за терористичните актове.

Борисов заяви, че действията стават все по-жестоки, нехуманни. Той коментира, че фактът за единия от терористите е нелицеприятен за нашата съдебна система.

Припомняме, соченият като един от организаторите на терористичния акт на летището в Истанбул Ахмед Чатаев е освободен от български съд преди пет години, след натиск на правозащитници. Той е имал статут на политически бежанец.

„Изводите на прокурорите ще ги има на сайта”, коментира още той и изрази надежда за един обективен доклад. Премиерът увери, че се полагат огромни усилия, за да бъде приключена съдебната реформа.

Премиерът Бойко Борисов апелира към народните представители с думите: „Нека да бъдем по-положителни. 10 дни закъснение на фона на годините неправене мисля, че можем да го преглътнем”.

Радан Кънев изрази притеснението си от разминаването в отговорите, дадени от министъра на правосъдието Екатерина Захариева и главния прокурор Сотир Цацаров за забавянето на проверката.

Преди месец Захариева е казала, че това забавяне се дължи на голяма част от техническите подробности в методиката, а днес Борисов казва, че причина за отлагането е желанието на още един прокурор да се включи в проверката. Сотир Цацаров пък бил заявил, че причина за забавянето е искането на прокуратурата за отпадане на клаузата за конфиденциалност и желанието на главния прокурор да знае предварително графика на посещението. Кънев попита министърът на правосъдието или главният прокурор е излъгал в отговора на този въпрос.

Премиерът апелира с думите: „Не ме вкарвайте в подобен коментар поради следната причина - факт е, че съм поискал такава безпристрастна проверка, нещо, което не е правено, факт е, че се е забавила със седмица или две, факт е, че приключва и днес си отива”.

Борисов попита защо трябва да се вглеждаме в 10 дни разлика и кой лъже и кой не лъже. В случая и прокурор, и министър сме изпълнили нещо, което вие сам казвате, че е много добро, обърна се той към Радан Кънев. 

Лидерът на ДСБ заяви, че съветският модел и корупцията са основна причинабългарското общество да не може да реформира съдебната си система. Той изтъкна, че съвсем не е без значение кой е излъгал. По думите му ако е излъгал министърът на правосъдието, реформаторите могат да се обърнат към Борисов с искане за неговата оставка, ако обаче е излъгал главният прокурор, няма такава възможност.

Радан Кънев попита премиера дали е сигурен, че главният прокурор не го е излъгал примерно по отношение с борбата с контрабандата. Той изтъкна, че няма наказателно преследване срещу контрабандисти в България. Кънев поиска премиерът да убеди парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи предложените промени от групата на реформаторите за създаване на поста на заместник главен прокурор по корупцията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини